Hlavní obsah

Čeští ragbisté prohráli na úvod ME s Rumunskem

ŘÍČANY

Ve svém prvním zápasu divize A mistrovství Evropy dnes čeští ragbisté podlehli v Říčanech favorizovaným Rumunům 13:46. Proti účastníkům letošního mistrovství světa však podal značně oslabený český výběr bojovný výkon a se soupeřem uhrál jeden z nejlepších výsledků v historii.

Článek

Ani Rumuni sice nepřijeli v nejsilnějším složení, i tak ale měli v sestavě osm hráčů působících ve Francii. Hned od prvních minut vyvíjeli hosté větší tlak v rojích, s jistotou získávali míče v autech, byli rychlejší a především důraznější v soubojích.

Už v třetí minutě byli hosté blízko položení pětky, ovšem Dascalu těsně před brankovištěm zakopl. O čtyři minuty později už ale akci útoku zakončil první pětkou Tomita a Dumbrava přidal po trestném kopu z poloviny hřiště další tři body. Hned z dalšího útoku položil po samostatné akci pětku Calefeteanu, následný kop opět proměnil Dumbrava. Poté však zvýšeným důrazem v obraně dokázali čeští hráči udržet soupeře dost daleko od svého brankoviště.

Pět minut před přestávkou vystihl na polovině hřiště soupeřovu přihrávku Hudák a položil jedinou pětku českého týmu, Tomčík poté s jistotou přidal dva body z následného kopu.

Špatné návyky z extraligy

Ještě vyrovnanější partii dokázali hrát domácí ragbisté s Rumunskem po přestávce. Po akcích roje sice položili pětky Ratiu a Tincu a skóre narostlo ve prospěch soupeře už na 41:7, dva Tomčíkovy trestné kopy však znamenaly snížení o šest bodů. Češi pak měli příležitost položit další pětku, ovšem tvrdší a důraznější soupeř nebezpečí zažehnal. V závěru po další akci roje zpečetil skóre Socol.

"Zdálo se mi, že Rumuni hráli až příliš profesorské ragby. Výsledek je pro nás přijatelný, ale ještě hodně nám chybí k tomu, abych byl spokojený s kolektivní hrou," řekl ČTK gruzínský kouč národního mužstva Levan Mgeladze. "Snažili jsme se v přípravě o odstranění špatných návyků z extraligy, ale při hře se k nim bohužel naši hráči opět vrátili," dodal asistent trenéra Martin Kafka.

Česko - Rumunsko 13:46 (7:29)
Body: Tomčík 8, Hudák 5 - Dumbrava 11, Calefeteanu 10, Tomita, Brezoianu, Ratiu, Tincu a Socol po 5. Rozhodčí: Jones (Wales). Diváci: 1200.
Španělsko - Gruzie 31:17.
Tabulka ME:
1. Rumunsko3201113:477
2. Španělsko410377:1276
3. Gruzie210137:484
4. Rusko110039:143
5. Portugalsko110021:183
6. Česko100113:461

Reklama

Související témata: