Hlavní obsah

Ledová královna Sáblíková přivezla poklady domů

Karel FeltPrávo

Unavená po dlouhé cestě, ale viditelně šťastná, přistála v úterý v podvečer v Praze Ruzyni rychlobruslařka Martina Sáblíková. Novinářům se představili s trenérem Petrem Novákem v kanadských stetsonech a s medailemi na krku. Přijela nejúspěšnější česká sportovkyně první čtvrtiny roku.

Článek

„Jsem hrozně moc unavená, ale šťastná, že se to všechno povedlo a jsem zase doma. Čtyřiadvacet hodin jsem nespala a v úterý mě ještě čekají nějaké povinnosti, které samozřejmě k mému sportu patří. To ještě vydržím, ale pak se pořádně vyspím,“ slíbila sama sobě Martina Sáblíková, kterou na letišti přivítali nejen její nejbližší, ale také zástupci resortu armády a pražské Dukly, jejichž je nyní velkou hvězdou.

„To je opravdu sezóna snů. Na jejím začátku bych tomu těžko uvěřila, ale mezi těmi úspěchy nedělám žádné rozdíly. Na té rekordní zlaté pětce bylo super, že jsem jela s Pechsteinovou, která je můj vzor i velká soupeřka. Trenér na mne křičel časy, ale led rychle stárnul a byl hodně tvrdý i pro moje nohy. Však mě hodně bolely. Ale dopadlo to dobře. Navenek jsem byla vyčerpaná, uvnitř šťastná a na stupních vítězů jsem si to užívala. Koukala jsem na vlajku, jako stoupá, zazpívala jsem si hymnu, pobrečela... Bylo to nádherné,“ zavzpomínala.

Trénovat nepřestává 

Za měsíc v zámoří stihla v Calgary vyhrát krásný pohár za celkové prvenství ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Na Olympijském oválu v Salt Lake City pak získala titul mistryně světa na tři a pět kilometrů, přičemž na delší trati vyšperkovala svůj výkon světovým rekordem 6:45,61 min.. Poté se vrátila do Calgary, kde vytvořila nový světový rekord na deset kilometrů, když jako první žena této planety pokořila hranici čtrnácti minut časem 13:48:33 min.

„Zpět do Calgary ze Salt Lake City jsme jeli především vytvořit světový rekord na deset kilometrů. Martina měla formu, tak vylepšila i nejlepší české časy na pět set metrů a kilometr.

„Nemám představu, jaký budu mít program v nejbližší době, ale určitě nepřestanu trénovat. To moje dnes už slavné prkno, na němž doma trénuji skluz, hned tak neodložím. Příští sezónu budu výsledky z té letošní obhajovat,“ dodala česká ledová královna.

Trenér Petr Novák, jak řekl Právu, si splnil velký sen. Těžko vybrat největší moment z té plejády úspěchů... „Bylo to úžasné. Třeba na pět kilometrů v Salt Lake City jsem nepochyboval, že vyhraje, ale slíbil jsem k tomu světový rekord. jenže oni neupravili led, takže šedl, stárl a byl stále pomalejší. Rekord byl v ohrožení, ale Martina ho překonala. Na tři kilometry bychom brali i bronz. A bylo z toho zlato,“ liboval si muž, který stojí za úspěchy nejlepší rychlobruslařky planety.

Reklama