Hlavní obsah

Verner je na MS po krátkém programu devátý, vede Joubert

TOKIO

Český krasobruslař Tomáš Verner je na mistrovství světa v Tokiu po krátkém programu devátý a bude bojovat o vysněné umístění v elitní desítce. O ještě lepší výchozí pozici ve středu vicemistra Evropy připravilo zaváhání při trojitém axelu, který totálně pokazil. Krátký program vyhrál Francouz Brian Joubert před Kanaďanem Jeffreym Buttlem.

Článek

Třetí je zatím domácí Japonec Daisuke Takahaši. Verner v japonské metropoli nezopakoval výkon z evropského šampionátu ve Varšavě, kde po první části soutěže dokonce vedl. Po výborně provedené kombinaci trojitého flipu s trojitým toeloopem přišel osudný okamžik při plánovaném trojitém axelu, z něhož tentokrát zbyla jen jednoduchá varianta.

I když krátký program dokončil bez dalšího zaváhání, tato chyba ho v současném systému hodnocení připravila přibližně o sedm bodů a průběžnou třetí pozici. Zatím to tak stačí na devátou příčku, na sedmého Kanaďana Christophera Mabeeho ztrácí Verner jen necelý bod.

Joubert jako jediný ze všech krasobruslařů zvládl čistě kombinaci čtverného toeloopa s trojitým, která je hodně vysoko hodnocena. Vynesla mu náskok 3,74 bodu před Buttlem.

Joubert potvrdil roli favorita

Francouz v této sezóně ještě neprohrál a v krátkém programu potvrdil roli favorita. "Byl jsem hodně nervózní. Ale viděl jsem Stéphana Lambiela před sebou a viděl jsem, že udělal pár chyb a nezajel dobrý krátký program. To mi dodalo sebevědomí, hodně mi pomohl," řekl Joubert.

Jeho největším soupeřem v boji o zlato bude Buttle, který rovněž předvedl čistý krátký program. Nezařadil do něj sice čtverný skok, ale byl spokojený. Vzhledem k podzimní únavové zlomenině v oblasti zad pro něj totiž byla úspěchem už sama účast na šampionátu. "Dívám se na to jinak. Jsem šťastný, že jsem vůbec tady," vysvětlil.

Třetí Takahaši už na Jouberta ztrácí více než devět bodů a bude muset odolávat velkému tlaku v boji o bronzovou pozici. Před průběžně pátým Američanem Evanem Lysackem má totiž náskok jen 1,02 bodu.

Lambiel je až šestý

Až šestý je světový šampión z posledních dvou let Lambiel. Švýcarskému krasobruslaři, jenž vynechal evropský šampionát, se krátký program nevydařil. Hned na úvod upadl při pokusu o trojitý axel, který mu tradičně dělává problémy, a vzápětí místo plánovaného čtverného toeloopa zařadil do kombinace jen trojitý.

Od vedoucího Jouberta ho tak dělí bezmála jedenáct bodů, na medaili ztrácí necelé dva body. "Jsem ze svého výkonu trochu smutný, dneska mi trojitý axel nešel. Ale ve sportu někdy vyhrajete a někdy prohrajete," komentoval svůj výkon.

Výsledky:
Muži - po krátkém programu:
1. Joubert (Fr.) 83,64, 2. Buttle (Kan.) 79,90, 3. Takahaši (Jap.) 74,51, 4. Weir 74,26, 5. Lysacek (oba USA) 73,49, 6. Lambiel (Švýc.) 72,70, ...9. Verner (ČR) 70,45.

Reklama