Hlavní obsah

Sáblíková po sezóně snů dlouho odpočívat nechce

PRAHA

Dvě zlaté medaile z mistrovství světa, titul evropské šampiónky ve víceboji, celkové vítězství ve Světovém poháru a navrch pět světových rekordů. Rychlobruslařka Martina Sáblíková má za sebou v pouhých devatenácti letech fantastickou sezónu. A ačkoliv už v závěru závodního období cítila únavu, dlouhý odpočinek nechystá a těší se znovu na trénink.

Článek

Sáblíková uzavřela zimu ziskem dvou nejcennějších kovů na světovém šampionátu v Salt Lake City a před týdnem při vůbec poslední jízdě sezóny vyrazila dech všem soupeřkám, když v Calgary zajela jako první žena v historii deset kilometrů pod čtrnáct minut. Famózní úspěchy si začíná ale uvědomovat až se zpožděním. „Když vidím ten mumraj kolem sebe, tak si říkám, že se něco stalo. Pořád mi to ale ještě nedochází,“ vyprávěla drobná tmavovláska v obležení novinářů na středeční tiskové konferenci v Praze.

Závěr sezóny pro ni byl hodně hektický, po rekordní jízdě v Calgary sotva stála na nohou a náročný byl i přesun přes oceán. „Po desítce mi bylo vážně mizerně, myslela jsem, že to nepřežiju. Ale teď už bych šla zase závodit,“ říkala s úsměvem. Do Prahy dorazila v úterý večer po dvaceti hodinách cesty a s jediným přáním: konečně se vyspat. „Ještě předtím nám ale připravili v hotelu večeři. Podávalo se menu Martina Sáblíková: zeleninový salát, kuře s bramborovou kaší a jako dezert knedlíky s jahodami,“ poodhalila své chutě.

Setkání s premiérem si užila 

Od středečního rána už byla zase v jednom kole. Ještě před setkáním s novináři navštívili spolu s trenérem Petrem Novákem premiéra Mirka Topolánka. „Bylo to příjemné, s předsedou vlády se přece jen člověk nesetkává každý den. Povídali jsme si o šampionátu i o vybudování nové haly. Ohledně stavby kryté dráhy se plánuje další schůzka, kterou navrhl sám premiér. Mám z toho dobrý pocit,“ líčila spokojeně.

Relativního tréninkového klidu si ale mnoho neužívá. I přesto, že ještě cítí v nohách únavu z náročného programu, by už nejraději opět trénovala. „Po sezóně moc dlouho odpočívat nevydržím. Po měsíci za oceánem se na náš tým a další společnou práci těším ještě víc. Při bruslení dělám všechno, co mě baví. Odreagovat se umím při bowlingu nebo kulečníku, ale na dlouhý odpočinek nejsem,“ prohlásila rezolutně.

Vedle nástupu do dalšího tréninkového cyklu ji ale čeká ještě plnění školních povinností na sportovním gymnáziu v Novém Městě na Moravě. „Do září snad stihnu všechno dohnat,“ říkala se šibalským úsměvem.

Hlavní metou Vancouver 2010 

Pro Sáblíkovou byla letošní sezóna také rokem, v němž poprvé předčila svůj velký vzor, Claudii Pechsteinovou. „Bere konec své vlády s nadhledem,“ komentovala se smíchem své vztahy s pětinásobnou olympijskou vítězkou a mnohonásobnou mistryní světa, která patří ke světové elitě už patnáct let.

Zůstat na vrcholu je jednoznačný cíl i pro českou závodnici. „Výsledky bude těžké obhájit. Naší hlavní metou je ale olympiáda v Vancouveru 2010, za tím jdeme. A také doufám, že začneme sbírat úspěchy jako tým,“ věří nejúspěšnější sportovkyně zimní sezóny.

Reklama