Hlavní obsah

Kouč Sáblíkové: Slova o odchodu z ČR? Bylo tam hodně emocí

Po pětadvaceti letech úmorné práce pro české rychlobruslení se konečně dočkal sladké odměny. Trenér Petr Novák objevil talent v Martině Sáblíkové a letos dovedl devatenáctiletou závodnici až na samotný sportovní vrchol. I přesto, že rychlobruslaři mají v Česku prachmizerné podmínky.

Článek

Sáblíkové se po nadějném vystoupení na olympiádě v Turíně podařilo v letošním roce vyhrát mistrovství Evropy ve víceboji, ze světového šampionátu na jednotlivých tratích přivezla dvě zlaté medaile, vyhrála celkové hodnocení Světového poháru a navrch stanovila pět nových světových rekordů.

"Čekal jsem na to pětadvacet let. A upřímně se přiznám, že když na MS v Salt Lake City stoupala na stožár za zvuku naší hymny česká vlajka, tak jsem se za slzy vůbec nestyděl," připomněl triumfální vystoupení své svěřenkyně v zámoří.

Jméno českého trenéra ostatní soupeři skloňují s nábožnou úctou. Ti znalí vědí, v čem se rodily současné úspěchy Sáblíkové, ale také Andrey Jirků, která letos vybojovala zlato na juniorském šampionátu. Čeští rychlobruslaři nemají k dispozici umělou ledovou plochu, a musejí tak spoléhat na přírodní led a doplňkové sporty. Nedílnou součástí Novákovy práce je nejen sestavování tréninkových plánů, ale také boj o každou korunu, která může podmínky jeho svěřenců vylepšit.

Premiér chce situaci řešit 

Nespokojenost se současným stavem dokonce dovedla Nováka k prohlášení, že zvažuje odchod k cizí reprezentaci. Jak ale kouč dvojnásobné mistryně světa ve středu přiznal, byla jeho slova ovlivněna emocemi, které se dostavily s úspěšným závěrem sezóny. „Padaly na mě různé emoce. Po těch úspěších, kterých Martina dosáhla, jsem si říkal: proč se mám pořád s někým dohadovat na lepších podmínkách. Do toho přišly reálné nabídky na působení jinde. Teď už ale vím, že zůstávám,“ uvedl kouč Sáblíkové při setkání s novináři.

Svým bojem se svazovým aparátem, neústupností a víru ve vlastní cestu v mnohém připomíná Petra Záhrobského, který v letošním roce dovedl svou dceru Šárku ke zlaté medaili ve slalomu na MS ve švédském Aare. „Neznám přesně jeho situaci, ale zřejmě to bude o podobných zkušenostech,“ povzdychl si téměř šedesátiletý kouč.

Ve středu jej nicméně potěšilo setkání s premiérem Mirkem Topolánkem, kterého spolu se Sáblíkovou navštívili po návratu ze zámoří. „Překvapil mě, když říkal, že chce situaci úspěšných českých sportovců řešit. Uvědomuje si, že bez podpory státu to nepůjde. Nic nesliboval, ale má vůli něco udělat. Dnešní schůzka nebyla tak dlouhá, abychom řešili něco konkrétního, ale příští měsíc bychom se měli sejít znovu,“ uzavřel s nadějí v hlase Novák.

Reklama