Hlavní obsah

Verner litoval chyby, bez níž mohl bojovat o medaili

TOKIO/PRAHA

Krasobruslař Tomáš Verner je po krátkém programu na světovém šampionátu devátý a má nakročeno k vysněné elitní desítce, ale ke spokojenosti měl po středečním vystoupení daleko. Vicemistr Evropy litoval nezvládnutého trojitého axela, který ho připravil o průběžné umístění na medailových pozicích.

Článek

Trojitý axel mu ulétl a zbyl z něj jen jednoduchý. "Udělal jsem chybu, která je hodně podstatná a která se v krátkém programu neodpouští. Stála mě průběžné třetí místo, o to víc to zamrzí," řekl Verner v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha udělal banální technickou chybu, když šel do skoku s koleny u sebe. Ve vzduchu si to uvědomil a marnou snahu raději vzdal. "Kdybych ho zkoušel zabalit, tak bych to nemohl ustát. Byl by to nedotočený skok a ještě s pádem, takže by to bylo ještě horší," vysvětlil.

V přípravě se do podobných problémů dostává jen výjimečně. "Když mám špatný trénink, tak se to třeba jednou stane, ale na běžném a dobrém tréninku se to nestává," poznamenal.

I když pokazil hned druhý z osmi povinných prvků krátkého programu, dokázal se zkoncentrovat na zbytek jízdy. "Bylo to hodně těžké, přiznávám. Kdybych pak pokazil ještě něco, tak bych si mohl sbalit pět švestek a rovnou odejít z haly. Snažil jsem se jet s rozvahou a to se mi naštěstí povedlo," popsal své rozpoložení v průběhu jízdy.

Není kam ustupovat

Dvacetiletý krasobruslař zbytek krátkého programu zvládl bez problémů a ve čtvrtečních volných jízdách bude útočit na vylepšení loňského třináctého místa. "Nakonec je 70 bodů docela dobrý výsledek a je dobré, že budu startovat v předposlední rozjížďce," prohlásil.

Mužská soutěž je výjimečně vyrovnaná, odskočilo jen vedoucí duo Brian Joubert, Jeffrey Buttle. "Ještě dvakrát tolik lituju axelu, protože jinak bych byl vepředu já. Bude rozhodovat každý bod. Odstupy jsou malé, protože každý dělal chyby," komentoval Verner průběh závodu.

Na evropském šampionátu se mu volná jízda příliš nevydařila, ale i tak to stačilo na stříbrnou pozici. Tentokrát by se v případě povedeného výkonu mohl ve výsledkové listině posunout vzhůru. "Kdyby se mi hodně zadařilo, tak bude záležet na tom, jak ji ocení rozhodčí. Ti mou povedenou volnou jízdu ještě nebodovali a mělo by to být lepší než těch 136 bodů z mistrovství Evropy. S tím už by se dalo něco dělat," naznačil své vyhlídky.

Plánuje zařadit dva čtverné toeloopy, jeden v kombinaci s trojitým. Poměrně se mu vydařily na mistrovství republiky, ale ve Varšavě ho čtverný skok zradil. "Určitě tam budou, tady není kam ustupovat," dodal odhodlaně.

Reklama