Hlavní obsah

Biatlonista Šlesingr chce pro další zlepšení zrychlit střelbu

PRAHA

Nejlepší sezónu ve své kariéře zažil český biatlonista Michal Šlesingr. Čtyřiadvacetiletý rodák z Letohradu vybojoval na světovém šampionátu v italské Anterselvě stříbro a bronz a šestnáctým místem v celkovém hodnocení Světového poháru vyrovnal výkon reprezentačního kolegy Zdeňka Vítka z ročníku 2002/03. Šlesingra tak výrazný výkonnostní růst překvapil a k potvrzení svých výsledků chce v tréninku zapracovat především na zrychlení střelby.

Článek

"Minulá léta jsem se sice rok od roku zlepšoval, ale rozhodně jsem nečekal, že letos udělám tak velký skok a tak skvěle načasuji formu na mistrovství světa," řekl Šlesingr při středečním setkání s novináři v Praze.

Teprve v neděli se v ruském Chanty-Mansijsku rozloučil s letošním ročníkem SP. Po nečekaných úspěších v Anterselvě prý nepodlehl uspokojení a chtěl zbytek sezóny dokončit se ctí. "Rozhodně jsem to žádným způsobem nevypouštěl, chtěl jsem závody zajet důstojně a myslím, že se mi to i celkem podařilo. Na druhou stranu jsem si po MS až tak úplně nestihl odpočinout, ale pocity se postupně zlepšovaly a v Rusku se mi jezdilo zase dobře," uvedl Šlesingr.

V seriálu se udržel ve dvacítce a natáhl šňůru závodů, v nichž bodoval, na úctyhodných devatenáct. "To je ukázka mé vyrovnanosti. Jsem rád, že jsem to dokázal udržet, třeba v Oslu jsem si to v půlce závodu uvědomil a nechtěl tu šňůru přetrhnout," prohlásil.

Umístění v SP staví výš než medaile z MS 

Trochu překvapivě staví ve svém žebříčku výše než stříbro ze sprintu a bronz z vytrvalostního závodu na světovém šampionátu celkové umístění ve SP. "Ukazuje to kvalitu, stabilitu a vyrovnanost v průběhu sezóny. Na druhou stranu je prestižnější a mediálně sledovanější MS. Takže je to takový střet, každý na to kouká jinak," uvažoval Šlesingr.

Konkrétní cíle do další sezóny si nedává, chce si závody především užívat. "Chci hlavně sám sobě a okolí dokazovat, že na to mám. Mám krátkodobější cíle, kterých chci dosáhnout. Příliš dopředu se nekoukám," řekl český reprezentant.

Dobře si uvědomuje, že svými medailemi navnadil okolí a všichni od něj budou čekat ta nejlepší umístění. "Upletl jsem si na sebe trochu bič, ale já názory lidí, kteří biatlonu až tak nerozumí, moc neřeším. Někdy se nad diskuzemi i zasměju. Rozhodně nějakému tlaku nepodléhám," uvedl Šlesingr.

V porovnání se světovou špičkou potřebuje nejvíc zapracovat na rychlosti střelby. "Jsem spíš takový klidnější střelec. Trošičku se hlídám a na úkor rychlosti se snažím střílet přesně, proto někdy třeba pět sekund ztratím. Ale střelbu chci určitě zrychlit," prohlásil svěřenec kouče Vlastimila Vávry. "Velkou roli hrají také aktuální forma a hlava. Ta dělá při střelbě víc než polovinu výkonu," doplnil.

Teď si chce Šlesingr především odpočinout od sněhu a nabrat novou energii před začátkem přípravy na příští sezónu. "Dneska se mě Vlasta ptal, jestli se nechci projet na lyžích, když napadl sníh. Ale poznal, že nechci," smál se biatlonista. "Trénovat začnu až tak v polovině května, nejspíš pojedu na odpočinek a trochu toho flákání k moři. Nic vyhlédnutého ale ještě nemám," dodal.

Reklama