Hlavní obsah

Sáblíkovou vítaly ve Žďáru nad Sázavou davy lidí

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Žďár nad Sázavou ve středu s nadšením přivítal dvojnásobnou mistryni světa a světovou rekordmanku v rychlobruslení Martinu Sáblíkovou. Devatenáctiletá závodnice se do rodného města vrátila ověnčená čerstvými rekordy a dvěma zlatými medailemi ze světového šampionátu v americkém Salt Lake City. Na zasněženém náměstí Republiky ji pozdravily stovky lidí.

Foto: REUTERS/Shaun Best

Martina Sáblíková po triumfu na mistrovství světa

Článek

"Nejsou slova, která by vystihla to, co předvádíš na těch dlouhých nožích," řekl starosta města Jaromír Brychta. K poděkování přidal šek na 50 000 korun a také šperky z bílého zlata - náušnice, řetízek a také hodinky s věnováním "Martině Sáblíkové za její vynikající reprezentaci věnuje vděčné město Žďár nad Sázavou".

Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil na pódiu před Starou radnicí Sáblíkové a jejímu týmu věnoval deset kilogramů mandarinek a karty na 3000 litrů benzinu. Dárky přinášeli i sponzoři, místní podnikatelka přichystala "něco sladkého na zub".

Mezi gratulanty nechyběli zástupci novoměstského gymnázia, kde Sáblíková studuje. "Někteří z nás během závodů vůbec nespali, abychom se dozvěděli, jak dopadne," přiblížila učitelka Ivana Kadlecová.

Těšila se na maminčinu kuchyni 

Unavená Sáblíková prozradila, že za posledních 56 hodin se jí podařilo naspat jen šest hodin. Do Žďáru přijela po náročném programu v Praze, kde se setkala s premiérem Mirkem Topolánkem. Popřát jí přišel také pražský primátor Pavel Bém. "Každý návrat domů je skvělý," svěřila se spoluobčanům. Na pódiu ji doprovázeli rodiče, bratr Milan, který se také věnuje rychlobruslení, i trenér Petr Novák.

Nová hvězda světového rychlobruslení se nyní těší hlavně na odpočinek a na to, že jí maminka uvaří nějaké dobré české jídlo. Dovolenou by si ráda užila u moře.

Reklama