Hlavní obsah

Průzkum: většina je pro olympiádu v Praze

PRAHA

Šedesát procent obyvatel České republiky je podle průzkumu agentury Dema pro pořádání olympijských her v Praze. Kategoricky proti je jen 15 procent dotázaných. Za největší přínos respondenti považují zviditelnění Prahy a České republiky, za největší problém označují finanční náročnost akce.

Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Výraznou podporu hrám vyjádřilo 26 procent, dalších 34 procent na otázku pořadatelství odpovědělo "spíše ano". Větší podporu přitom hry mají u mladších ročníků, ve věkové kategorii od 18 do 24 let je to 78 procent, zatímco ve skupině nad 65 let jen 36 procent.

Mezi klady je vedle zviditelnění nejčastěji uváděn růst prestiže a rozvoj turistického ruchu, mezi zápory pak dominují obavy o návratnost investic a enormní nároky na bezpečnost.

Z průzkumu vyplývá, že třicet procent obyvatel starších 18 let stále ještě neví o tom, že Praha chce pořádat olympijské hry.

Průzkum společnosti STEM pro Českou televizi (ČT) zjistil, že konání olympijských her v Praze podporuje 46 procent občanů, proti je 44 procent a deset procent neví. Jan Hartl ze společnosti STEM řekl ČT, že skeptičtí jsou zejména starší lidé, stoupenci levice.

Rozhodne se na zasedání MOV v Kodani 

Průzkum, při němž bylo dotázáno 667 respondentů, dále ukázal, že 49 procent lidí si nemyslí, že se konání olympiády vyplatí. Opačný názor zastává 37 procent a neví 14 procent lidí.

Praha se bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2016. Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili návrh městské rady a udělali tak další z mnoha kroků k získání her. Do poloviny září musí být odeslána přihláška, Mezinárodní olympijský výbor vybere v příštím roce užší okruh pěti kandidátů a pořadatelské město zvolí v říjnu 2009 na zasedání v Kodani.

Jen těsnou podporu pořádání olympijských her v Praze vyjádřili čtenáři Sport.cz. V momentě, kdy v anketě naší redakce hlasovalo patnáct tisíc lidí, se pro olympiádu vyslovilo 50,2 procenta z nich.

Reklama

Související témata: