Hlavní obsah

Sportovci očekávají od her v Praze ekonomický přínos i problémy

Sportovci vesměs přivítali čtvrteční rozhodnutí pražského zastupitelstva, podle nějž se česká metropole bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2016. Většina sportovních osobností, které ČTK oslovila, očekává od her ekonomický i sportovní přínos, na druhé straně Dana Zátopková i další upozornili, že přípravu může provázat řada těžkostí.

Foto: www.martindoktor.cz

Martin Doktor

Článek

Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor pak dokonce zalitoval, že pro něj jakožto závodníka na sklonku kariéry přichází tato myšlenka "trochu pozdě".

Kajakářka Štěpánka Hilgertová je už více než rok členkou komise rady hlavního města Prahy pro přípravu kandidatury. Měla tak možnost sledovat celý proces téměř od samého počátku. "Sama jsem tou myšlenkou byla nadšená, jen jsem si nebyla jistá, jestli a v jakém časovém horizontu je reálná. Ale výsledky provedených studií mě utvrdily v rozhodnutí vyjádřit se pro," uvedla dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu.

Podle ní při přípravě her nepochybně nastanou nejrůznější problémy. "Ale ty je třeba překonávat a brát je jako výzvu. Prezentace Prahy ať už jako uchazeče, kandidáta nebo pořadatele olympiády bude mít nepochybně pozitivní vliv nejen směrem ven, k celému světu, tak i směrem dovnitř. Jsem přesvědčená, že na to máme a měli bychom to zkusit," dodala Hilgertová.

Šebrle je pro, musí se ale lépe informovat 

Olympijskému vítězi v desetiboji Romanu Šebrlemu se myšlenka na hry v Praze rovněž zamlouvá. "Jsem olympionik a který z olympioniků by nechtěl mít olympijské hry doma. Bylo by to skvělé," prohlásil šampión z Atén. Vyhlídky české metropole rozebírat nechtěl. "Abych se mohl vyjádřit věcně, potřeboval bych si prostudovat všechny materiály a projektovou dokumentaci. Brzy pojedu na soustředění do Maďarska, tak si to tam prostuduju," uvedl Šebrle.

Stříbrný olympijský medailistka Imrich Bugár myšlenku pražských her podporuje. "Vždycky jsem byl pro, aby se tady dělo něco velkého. Bylo by to dobré pro Prahu i pro celou republiku, vyřešily by se problémy se sportovišti, s dopravou," řekl bývalý elitní diskař. "Možná bychom také měli konečně i pořádnou atletickou halu. A k olympiádě patří i ekonomický přínos, jde o rozvoj turismu i investici do budoucnosti. Jsem spokojen, že do toho radní jdou," dodal Bugár.

Ani olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková není proti. "Kdo by tu myšlenku nepodporoval. Jsme malá země, ale přesto jsme měli na olympiádách úspěchy a čeští sportovci vždy naši zemi zviditelnili. Proč tedy tady olympiádu nemít," prohlásila. "Ale vzhledem k tomu, že už se mě to moc netýká, neboť už tady nebudu, tak mám k tomu neutrální postoj," řekla Zátopková. Na přípravách se podílet nehodlá. "Já jsem se k tomu nachomýtla náhodou. Určitě kolem toho budou těžkosti a k tomu bych se nerada vyjadřovala," dodala.

Doktor se musí spokojit s rolí patrona

"Rozhodně tuhle myšlenku podporuju. Je to skvělé, akorát to přišlo trochu pozdě," řekl dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor. Určitě by si na kanále doma v Račicích rád zajel olympijský závod, takhle se musí spokojit s rolí patrona, kterou mu nabídli autoři olympijského projektu. "Nebránil bych se ani větší spolupráci s organizátory," dodal Doktor.

Podobně hovořil desetibojař Tomáš Dvořák, bronzový medailista z Atlanty. I on by prý pro olympiádu v Praze zvedl ruku. "Ale jednoduché to to nebude. Po Pekingu, kde bude olympiáda opravdu monstrózní, bude situace trochu jiná. Už Londýn to bude mít hodně těžké," myslí si Dvořák.

Pollert je nyní mezi zastánci

Vodní slalomář Lukáš Pollert se před časem o hrách vyjadřoval s despektem a olympijské zlato z Barcelony dokonce prodal. Dnes stojí mezi zastánci olympiády, ale odmítá, že by "převlékl kabát". "Tehdy jsme mluvil proti hrám jako proti sportovní události. Říkal jsem, že je to pouze komerční produkt, a za tím si stojím," řekl Pollert. Právě ekonomické hledisko ho prý přivedlo do tábora stoupenců her. "Podle propočtů, které zveřejnil magistrát, i čistě laicky si myslím, že by to přineslo velký profit," vysvětlit Pollert.

"Olympiáda v Čechách by byla paráda. Musela by se ale samozřejmě spousta věcí udělat. Pokud nějaká země dostane něco podobného, musí zrekonstruovat sportoviště a postavit nová," upozornil fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši. Přivítal by i případnou výstavbu nového fotbalového stadionu. "Na finále by asi nestačil stadión na Letné. Potřebujeme větší i na zápasy národního mužstva," dodal Ujfaluši, který zažil olympijskou atmosféru na vlastní kůži v roce 2000 v Sydney.

Reklama

Související témata: