Hlavní obsah

Čtvrté místo na MS předčilo Vernerovo očekávání

TOKIO/PRAHA

Český krasobruslař Tomáš Verner po svém vystoupení na mistrovství světa v Japonsku zářil nadšením. Díky životní volné jízdě skončil čtvrtý a nebýt pokaženého trojitého axelu v krátkém programu mohl sahat i po medaili.

Článek

Před odletem do Tokia vicemistr Evropy mluvil o umístění v elitní desítce a tento cíl splnil s přehledem. "Panuje spokojenost, čtvrté místo je nad očekávání. Je to velice pěkné zakončení sezóny," pochvaloval si v telefonickém rozhovoru s ČTK pár hodin po soutěži, kterou vyhrál Francouz Brian Joubert.

Po chybě v krátkém programu patřila Vernerovi devátá příčka, ale ve volné jízdě si bezmála o dvacet bodů vylepšil osobní rekord. Na mistrovství Evropy se mu volná jízda příliš nevydařila a až tentokrát zjistil, jak vysoko ji rozhodčí cení v její plné síle. Dostal za ni 155,80 bodu. "To už je pěkný balík. Čekal jsem něco vysokého, a když se za technickou hodnotu objevilo 84 bodů, tak jsem se na tom gauči cítil velmi dobře," svěřil se.

Zatímco pokažený axel z krátkého programu ho stále mrzel, pád při trojitém flipu v posledních vteřinách volné jízdy už mu radost nezkazil. "To už byla jenom otázka špatné koordinace," poznamenal.

Dvacetiletý Čech ve čtvrtek uzavíral program druhé nejlepší skupiny, po něm přišla na led už jen šestice nejlepších. Ani nestíhal sledovat, jak si soupeři vedou, protože v mixzóně dával spoustu rozhovorů. Viděl jen poslední dva závodníky, nakonec stříbrného Japonce Daisuke Takahašiho a Kanaďana Jeffreyho Buttlea.

Znervóznil i vítězného Jouberta 

"Všichni z té nejlepší skupiny se dívají hlavně dopředu, nesledují, kdo na ně útočí zezadu. Ale Joubert mi po závodě řekl, že jsem ho znervóznil. To potěší," komentoval Verner výkon, díky němuž za sebou nakonec nechal hned tři ze šesti vedoucích závodníků po krátkém programu.

Zatímco na evropském šampionátu šokoval vítězstvím v úvodní části soutěže, tentokrát útočil zezadu. "Pozice byla jiná, ale vždycky se musejí sbírat body. Těch 7,5 bodu za axela mi chybělo k bronzové medaili, ale je otázka, jestli bych zajel takovou volnou jízdu, kdyby se mi povedl krátký program," komentoval odlišný vývoj vrcholných akcí sezóny.

V Japonsku má velký fanklub a v hledišti vlála řada českých vlajek s jeho jménem. Při odjezdu z ledové plochy šaškoval s plyšovým srdcem se jménem Tomáš, které mu hodila jedna z fanynek. "Publikum mi hodně pomohlo. Jsem rád, že to mistrovství světa bylo právě v Tokiu, je příjemné cítit podporu diváků," pochvaloval si atmosféru v hale.

Nyní se chystá na horskou dráhu a procházku po Tokiu. Při pátečním krátkém programu žen chce podpořit svou tréninkovou partnerku, italskou mistryni Evropy Carolinu Kostnerovou. Žádné bouřlivé oslavy velkého úspěchu neplánuje. "Tady je na hotelu strašná klimatizace a suchý vzduch, takže mě z toho škrábe v krku. Už dneska to nebylo úplně dobré. Asi to nechám až na doma s kamarády," vysvětlil.

Verner chce volnou jízdou dohnat Takahašiho 

Jako čtvrtý muž soutěže se v neděli může zúčastnit závěrečné exhibice, na níž stejně jako na mistrovství Evropy vystoupí s programem na motivy Růžového pantera. Konkrétní náplň ještě promyslí na tréninku, ale každopádně se těší. "Už je to jenom o tom pobavit diváky a příjemně zakončit sezónu."

Světový šampionát byl posledním závodem sezóny, ale na dlouhý odpočinek se Verner nemůže těšit. "Chystám se hlavně studovat a za chvíli mě čeká příprava na další sezónu. Led nám rozpustí, takže bude kondiční příprava na suchu," uvedl krasobruslař, který studuje na Fakultě tělesné výchovy a sportu.

Po druhém a čtvrtém místě z letošních velkých akcí se od něj na dalších velkých závodech bude čekat už jen boj o medaile. "Dokázal jsem světu, že bruslit umím, a hlavně je od sebe budu očekávat sám," uvedl Verner. Rád by pokračoval v trendu z posledních let. "Zatím jsem se každý rok zlepšoval, takže příští sezónu budeme chtít, aby byla ještě lepší než ta letošní," poznamenal.

Společně s realizačním týmem budou pracovat na složení nové volné jízdy, která by mu měla přinést další úspěchy. "Chtěl bych ji postavit ještě výše, aby byla na úrovni Takahašiho," srovnal svůj budoucí program s novopečeným japonským vicemistrem světa, který čtvrteční volné jízdy vyhrál.

Reklama