Hlavní obsah

Světový titul v tancích na ledě obhájili Denkovová a Stavijski

Bulhaři Albena Denkovová a Maxim Stavijski obhájili na krasobruslařském mistrovství světa titul v kategorii tanečních párů. Na šampionátu v Tokiu v pátek o více než bod porazili Kanaďany Marii-France Dubreuilovou a Patrice Lauzona, bronzovou medaili získali Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto.

Článek

Pořadí na medailových pozicích tak bylo naprosto shodné jako loni na šampionátu v Calgary.

Rozdíl půl bodu mezi nejlepšími třemi páry po originálním tanci sliboval napínavé vyvrcholení soutěže. Nejlepší volný tanec předvedli Denkovová se Stavijským, kteří sáhli k dramatickému a výrazovému pojetí programu. Volný tanec navíc odjeli ve velkém tempu a neudělali žádnou technickou chybu, což jim zajistilo obhajobu titulu.

Když rozhodčí vytáhli vysoké známky, staronovým šampiónům zatleskala i Dubreuilová. Kanaďané už v té době měli svůj volný tanec za sebou, protože zahajovali nejsilnější rozjížďku. Na bluesové melodie ukázali procítěný projev a s přehledem udrželi stříbrnou pozici, která jim patřila po originálním tanci.

Belbinová s Agostem nechali zapomenout na nevydařený úvod sezóny, kdy se trápili se špatným volným tancem. Ještě v průběhu sezóny se rozhodli program úplně změnit a na světový šampionát přijeli s jízdou na motivy francouzského filmu Amélie z Montmartru. I když partnerka udělala velkou chybu při sólových tanečních otočkách, které přerušila ve třetí z plánovaných čtyř otáček, udrželi bronzovou pozici. Před čtvrtými evropskými šampióny Isabelle Delobelovou a Olivierem Schoenfelderem z Francie udrželi minimální náskok 24 setin bodu.

Výsledky - taneční páry:
1. Denkovová, Stavijski (Bul.) 201,61, 2. Dubreuilová, Lauzon (Kan.) 200,46, 3. Belbinová, Agosto (USA) 195,43, 4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 195,19, 5. Domninová, Šabalin (Rus.) 193,44, 6. Virtueová, Moir (Kan.) 183,94.

Reklama