Hlavní obsah

Vítězové OH a MS mají své vlastní zlaté medaile

PRAHA

Zajímavý sběratelský kousek vychází z dílen České mincovny z Jablonce nad Nisou. Výrobce českého oběživa vydává limitovanou sérii pěti zlatých pamětních medailí s vyobrazením našich špičkových sportovců, kteří dosáhli současně na titul mistra světa a olympijského vítěze. Na plaketách našli své místo oštěpař Jan Železný, kanoista Martin Doktor, kajakářka Šárka Hilgertová, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a hokejista Jaromír Jágr.

Článek

„Výroba medailí má v produkci Česká mincovny hlubokou tradici. Zaměřujeme se hlavně na otázku historickou, ale i se sportem máme velmi úzké vazby. Dodáváme medaile pro soutěže i sportovní svazy, po dlouhá léta jsme dvorním dodavatelem pamětních plaket pro Český olympijský výbor. Myšlenka projektu mistrů světa a olympijských vítězů vznikla loni, medaile byly hotové letos v únoru,“ osvětlil vznik zlaté kolekce ředitel České mincovny Jan Vízek.

Na medailích je z rubové strany vyobrazen portrét sportovce, na líci jsou pak držitelé cenných kovů v akci. „Ty sportovní výjevy jsou vážně povedené,“ shrnula mínění všech vyobrazených Neumannová při pondělním představení kolekce. „U mé medaile se mi líbí, že tam není jen obyčejný lyžař. Podle techniky poznám, že jsem to já,“ dodala spokojeně čerstvá mistryně světa v běhu na 10 kilometrů z japonského Sappora. „Ta myšlenka je velmi dobrá, sběratelé jistě takové kousky ocení,“ doplnila Hilgertová.

Doktorův portrét na medaili se neobešel bez typického šátku s lebkami. „To je takové poznávací znamení,“ těšilo dvojnásobného olympijského vítěze, že autoři nezapomněli na jeho typickou rekvizitu. U Železného plakety vznikla kuriózní chyba: legendární oštěpař si nechal jako jediný vyrýt na medaili místa a letopočty svých úspěchů, u Edmontonu 2001 je ale uveden špatně rok 2000.

Plakety o průměru 22 milimetrů a hmotnosti necelých osmi gramů (třetina trojské unce) jsou vyrobeny ze 24karátového zlata. Autory jsou profesoři jablonecké umělecko-průmyslové školy, Jiří Dostál (Doktor, Železný) a Petr Horák (Hilgertová, Jágr, Neumannová). Medaile vycházejí v omezeném nákladu 500 kusů, 100 kusů bude prodáváno ve společných sadách. Cena jedné medaile je 6500 Kč, kompletní sada je k mání za 32 500 Kč.

Reklama