Hlavní obsah

Češi parkurovou kvalifikaci na OH nezískali, místo má Ukrajina

Český parkurový tým dnes v Budapešti neúspěšně bojoval o postup na olympijské hry v Tokiu. Skončil na druhém místě za Ukrajinou, která si zajistila start na OH. Stejně skončilo kvalifikační klání i před čtyřmi lety ve slovenském Šamoríně, kde český tým v souboji o olympijskou účast rovněž předčili Ukrajinci.

Foto: Josef Malinovský, ČTK

Ilustrační snímek.

Článek

Českou republiku v dnešním dvoukolovém kvalifikačním závodu reprezentovali Aleš Opatrný s Forewerem, Ondřej Zvára s Cento Lanem, Zuzana Zelinková a Calerim II a Emma de Moussac s J.C.S. Chacco Diou. Obě kola absolvovali všichni jezdci, v každém kole se škrtal nejhorší výsledek.

"Cento Lanovi je 15 let, ten kůň pro mě udělal hrozně moc v životě a já jsem doufal, že tuto metu ještě spolu zvládneme. Na jednu stranu náš výsledek prostě neodpovídal tomu, že bychom na tu olympiádu měli jet," uvedl Zvára pro server jezdci.cz. Také Calerimu je 16 let, i pro něj tedy pravděpodobně šlo o poslední možnost kvalifikace na OH.

Ukrajinský tým měl podle výsledků po soutěži 41 trestných bodů, reprezentovali jej Ferenc Szentirmai, Ulrich Kirchhoff, René Tebbel a Andre Schröder. Szentirmai je původem Maďar, ostatní tři jezdci reprezentovali v minulosti Německo. Češi obdrželi 58 trestných bodů, třetí skončil domácí tým Maďarska. Večer ještě pořadatelé výsledky dodatečně upravili a ukrajinským jezdcům se nakonec započítalo 50 trestných bodů. Český tým tedy nakonec dělily od prvního místa jen dvě shozené překážky.

Na kolbišti se nedařilo De Moussac, po odmítnutí poslušnosti její klisny a pádu byla dvakrát vyloučena, její výsledek se tedy škrtal. Nejlépe z českých jezdců absolvovala obě kola Zelinková s celkem 14 trestnými body. Většina jezdců dnes také bojovala s časem, za překročení limitu sbírali trestné body nejen Češi.

Parkur byl podle Zelinkové na maximální úrovni obtížnosti, svědčilo o tom i to, že nikdo nedojel bez trestných bodů. Jezdci, kteří dojeli bez chyb na překážkách, obdrželi trestné body za překročený čas. "Bylo to opravdu skoro nemožné ho stihnout," dodala Zelinková.

O start na olympiádě usilovala i Anna Kellnerová, která ale kvůli zranění po květnovém pádu z klisny Catch Me If You Can nemůže jezdit. Na závodech by se znovu měla objevit v září.

Reklama

Související témata: