Hlavní obsah

Roste další lezecká naděje? Kříž byl poprvé ve Světovém poháru na stupních vítězů

Villars
Aktualizováno

Sportovní lezec Jan Kříž obsadil třetí místo na Světovém poháru ve Švýcarsku v disciplíně rychlost. Třiadvacetiletý reprezentant se prosadil v elitním seriálu na stupně vítězů poprvé v kariéře a zaznamenal mezi seniory životní výsledek. V juniorské kategorii se stal v roce 2014 mistrem světa.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra se bohužel Světového poháru nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit.

Článek

Ve Světovém poháru bylo dosud jeho maximem páté místo z loňského závodu v Moskvě. Letos byl už sedmý v květnovém klání v čínském Wu-ťiangu, ve Villars se ale probojoval poprvé až do semifinále, v němž podlehl ruskému soupeři Aleksandru Šikovovi. V malém finále o bronz už ale opět uspěl, poté co jeho francouzský protivník a lídr SP Bassa Mawem se na stěně neudržel. Křížovi patří v pořadí SP sedmé místo.

V čistě ruském finále Šikov porazil Dmitrije Timofejeva, závod žen vyhrála Anouck Jaubertová z Francie. Hana Křížová obsadila 45. místo.

Lezení na rychlost je součástí olympijské kombinace, v které se bude soutěžit v příštím roce na olympijských hrách. Největší česká naděje pro tokijskou premiéru je Adam Ondra, který ale v současnosti laboruje se zraněním zápěstí a ve Švýcarsku, kde je na programu také úvodní pohárový závod v lezení na obtížnost, nestartuje.

Reklama