Hlavní obsah

Předseda ČSTV Srb odvrátil útok opozice

NYMBURK

Pokus opozice uvnitř Českého svazu tělesné výchovy změnit současné vedení tělovýchovné organizace nevyšel. Delegáti valné hromady reprezentující 1,5 miliónu členů v sobotu v Nymburce většinou hlasů podpořili Vladimíra Srba, který stojí v čele ČSTV už od roku 1990.

Foto: www.sazkaarena.cz

Sazka Arena v Praze.

Článek

Hlavní kritik současného vedení, předseda svazu jachtingu Karel Bauer, hned v úvodu jednání vyzval Srba i místopředsedu Pavla Kořána k rezignaci. Zdůvodnil to tím, že jako manažeři selhali, když uzavřeli velmi nevýhodnou smlouvu a nepravdivě informovali členskou základnu. Srb sice připustil, že udělal chybu, ale odstoupit odmítl, stejně jako Kořán. Bauer se pak pokusil vyvolat hlasování o důvěře, ale neuspěl.

Už před valnou hromadou zaznívaly ve sportovním prostředí obavy ze zhoršující se finanční situace ČSTV. I Srb konstatoval, že sportovní svazy dostaly za rok 2006 jen 75 procent plánovaných příjmů, a to si ještě ČSTV musel půjčit 59 miliónů korun v bance.

Bauer vidí příčinu problémů ve splácení miliardových dluhů za Sazka Arenu

V pokladně ve srovnání s rozpočtem ve výši 725 miliónů korun chybělo především 142 miliónů od Sazky. Loterijní společnost i vedení ČSTV rozdíl zdůvodňují tím, že ministerstvo financí trvá na tom, že Sazka musí platit DPH. Bauer vidí příčinu problémů ve splácení miliardových dluhů za Sazka Arenu i v neefektivním hospodaření akciových společností, v nichž má svaz podíly. Ty za minulý rok přinesly na dividendách 35 místo očekávaných 45 miliónů a rozpočet na letošní rok počítá už dokonce jen s 27 milióny.

Bauer vidí rezervy i ve fungování sportovních center ČSTV v Nymburce, Brandýse nad Labem a na Strahově, která vykázala ztrátu 30 miliónů korun. Ekonom svazu Pavel Pávek to vysvětlil tím, že stárnoucí sportovní zařízení vyžadují investice, a také tím, že ČSTV v nich poskytuje reprezentaci i talentované mládeži služby za zvýhodněné ceny.

Bauer ještě před valnou hromadou na svých internetových stránkách poukázal i na to, že i při chybějících milionech si sedm členů představenstva Sazky rozděluje na odměnách ročně téměř 20 miliónů korun.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák označil čísla ohledně Sazka Areny za lživá

Srb k diskusi o Sazka Areně řekl, že nikdy netvrdil, že hala bude stát jen 2,5 miliardy. Cena podle jeho slov byla 7,5 miliardy a předseda připustil, že vzhledem k tomu, že byla hala postavena na dluh, tato částka ještě vzroste. Konkrétní částku však neuvedl, opozice vypočítala, že to bude 14 miliard, o něž sportovní svazy přijdou. Například fotbalový svaz tak podle Bauera za halu "zaplatí" miliardu korun.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák označil tato čísla za lživá, ale jiná sám nenabídl. Odmítl také tvrzení, že by někdy slíbil, že Sazka dá sportovnímu prostředí miliardu korun ročně. Zvýšením výkonnosti společnosti prý akcionářům, mezi nimiž má ČSTV majoritní podíl, vyplatí 967 miliónů. Delegátům slíbil, že i přes "nepřátelský postoj státu v otázce DPH" nedoplatek za loňský rok vyrovná.

Ze zprávy o hospodaření vyplývá, že ČSTV dostal za loňský rok ze státní pokladny 825 miliónů korun. Z toho 254 miliónů bylo určeno pro reprezentaci, 272 miliónů pro sportovní třídy a talentovanou mládež a 279 miliónů na údržbu a investice, včetně náhrady škod po povodních.

Zmínka o kandidatuře Prahy na pořádání olympijských her nepadla

Předseda Srb si pochvaloval, že se na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy situace zlepšila poté, co byl náměstkem jmenován předseda tenisového svazu Ivo Kaderka. Ten však dnes prohlásil, že zvažuje rezignaci, protože svou roli v této funkci vždy považoval za dočasnou.

I přes ujištění od Sazky také od předsednického stolu zazněly v několika diskusních příspěvcích obavy o budoucnost. Možná proto při jednání nejvyšších funkcionářů českého sportu nepadla ani zmínka o kandidatuře Prahy na pořádání olympijských her.

Reklama