Hlavní obsah

Valujev v profiringu poprvé prohrál, novým mistrem WBA je Čagajev

STUTTGART

Ruský boxer Nikolaj Valujev poprvé po 46 vítězstvích v profesionálním ringu prohrál. V sobotním utkání o titul mistra světa v těžké váze organizace WBA podlehl ve Stuttgartu na body Ruslanu Čagajevovi z Uzbekistánu.

Článek

Vedle nečekané ztráty mistrovského pásu po 16 měsících přišel třiatřicetiletý Valujev i o možnost překonat rekord slavného Rockyho Marciana. K vyrovnání jeho série 49 vítězných zápasů mu chyběly už jen tři výhry. "Neměl jsem dost rychlé a silné nohy a udělal jsem i spoustu dalších chyb. Ano, prohrál jsem, ale do hrobu si kvůli tomu nelehnu. Budu znovu bojovat o titul," prohlásil Valujev.

Sebevědomý Čagajev dával od začátku dvanáctikolového duelu najevo, že se 213 centimetrů vysokého "Ruského obra" vůbec nebojí. Nespoléhal jen na soustředěnou obranu, ale rychlým pohybem a přesnými údery dokázal favorita častokrát vyvést z míry. "Byl to můj den. Byl jsem lepší, i když mi všichni kolem tvrdili, že nad někým tak velkým nemůžu vyhrát. Ale sami jste viděli, že jenom samotná výška není rozhodující," řekl po utkání Čagajev.

Valujevovi nebylo nic platné, že je bezmála o třicet centimetrů vyšší a o téměř padesát kilogramů těžší než soupeř a že i mnozí experti před utkáním nedávali Uzbekovi žijícímu v Německu pražádné šance. Obhájce titulu svými údery mrštného protivníka prakticky neohrozil.

V profiringu neprohrál Čagajev ani v 24. duelu

I Valujevův zoufalý pokus o útok v posledním kole pak Čagajev s přehledem odrazil, pár vteřin před koncem si dokonce dovolil u provazů svěsit ruce a pak je v radostném gestu zvedl nad hlavu. Byl si stoprocentně jistý, že jako první na světě Valujeva přemohl.

Rozhodčí z Jihoafrické republiky však vyhlásil skóre 114:114, což sedmitisícové stuttgartské publikum odměnilo ohlušující bouří nevole. U Mexičana nicméně Čagajev vyhrál 115:113 a u thajského sudího dokonce 117:111. "Celých dvanáct kol jsme mu pořád opakovali, ať je disciplinovaný, ať nechá Valujeva zaútočit a kontruje," prohlásil vítězův trenér Michael Timm, který si v přípravě stoupal na stoličku, aby si jeho svěřenec zvykl na výšku svého protivníka.

Osmadvacetiletý "Bílý Tyson" tak zvítězil nad dalším boxerským velikánem, ještě jako amatér totiž ukončil neporazitelnost legendárního Kubánce Felixe Savona. V profiringu neprohrál Čagajev ani v 24. duelu, z toho sedmnáctkrát ukončil boj před časovým limitem. "V sobotu jsme viděli další vítězství Davida nad Goliášem. Byl to skvělý box, mnohem lepší, než si kdokoli uměl představit, Čagajev byl hladový a agresivní. Ale Nikolaj se vrátí," řekl Valujevův promotér Don King.

Reklama