Hlavní obsah

Šonka sejmul pylon, přesto se před finále v Japonsku ujal vedení

Zamárdi
Aktualizováno

Český pilot Martin Šonka skončil čtvrtý ve třetím závodě světového šampionátu Red Bull Air Race na Balatonu a posunul se do čela průběžného pořadí. Před posledním závodem v Japonsku vede před Australanaem Mattem Hallem, který v Maďarsku zvítězil, a Japoncem Murojou. Šonka měl rychlost na lepší umístění, ve finálovém letu ovšem doplatil na pylon hit. Druhý český pilot Petr Kopsfstein skončil devátý.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka v kokpitu.

Článek

Martinu Šonkovi hrálo vše do karet. Dosavadní lídr Japonec Jošihide Muroja chyboval a nedostal se ani do osmičky.

Také jedenačtyřicetiletý český pilot nakonec poprvé v letošním ročníku chyběl na stupních vítězů, protože ve finále trefil křídlem pylon a dostal třísekundovou penalizaci. V Abú Zabí byl na úvod sezony v únoru druhý, před měsícem v Kazani třetí.

O obhajobu celkového prvenství se Šonka pokusí 8. září v Japonsku.

Oba dosavadní závody vyhrál Muroja, ale v Maďarsku se mu nedařilo a za 12. místo bral jen dva body. Na finále do japonské Čiby si Šonka poveze náskok čtyř bodů na Australana Matta Halla, který finálové lety nad Balatonem zvládl nejlépe a vyhrál.

"Taktiku jsem měl postavenou na silný vítr, ale změnil se před mým náletem na trať. Nedá se nic dělat, všechno teď budeme směřovat do Čiby," plánuje Šonka, který se uvedl pylon hitem.

"Chyba koncentrace, která mě samozřejmě mrzí. Myslel jsem o krok napřed, jak proletím další bránu. I bez trefeného pylonu by ale naše strategie byla asi až příliš konzervativní. Celkově jsme si ale závod tady rozhodně užili. Všude byly české vlajky našich úžasných fanoušků, zajímavá trať, krásná lokalita," líčí mistr světa.

Co nejlépe se připravit na Čibu

"Že jsme teď první, vůbec nic neznamená. Ve hře je ještě 28 bodů a člověk zase může velmi rychle spadnout někam dolů. Teď je třeba si odpočinout, projít všechna data a co nejlépe se připravit na Čibu. Bude to velký boj," uzavírá Šonka.

Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil devátý, tedy nejlépe v poslední sezoně seriálu Air Race, a celkově je na 13. pozici. Seriál letos skončí, protože hlavní sponzor se rozhodl nepokračovat kvůli nižšímu zájmu veřejnosti.

„Věděli jsme, že náš soupeř má rychlejší letadlo, které je v rovné trati výhodou. Nesměli jsme si proto dovolit žádnou chybu a zvolili konzervativnější linii. Letěl jsem nejlépe, jak jsem uměl. I když čas nebyl nejpomalejší, bohužel nestačil. Jsme ale rádi, že si odvážíme cenné body a těšíme se na závod v Japonsku," říká Kopfstein.

Reklama