Hlavní obsah

Zápasník Vála nestačil jen na Barojeva a je vicemistrem Evropy

Zápasník David Vála získal na mistrovství Evropy v Sofii stříbrnou medaili. Ve čtvrtečním finále váhové kategorie do 120 kilogramů v řecko-římským stylu nestačil na olympijského vítěze a mistra světa Chasana Barojeva z Ruska, s nímž prohrál jednoznačně 1:13 na body. Předtím Vála tři soupeře porazil a zajistil si životní úspěch.

Článek

Devětadvacetiletý rodák z Liberce získal svou první seniorskou medaili na mezinárodní scéně. V prvním kole měl volný los, poté porazil 6:0 Fina Mattiho Hämäläinena. Jasným vítězstvím zápasníka pražského PSK Olymp skončilo i čtvrtfinálové utkání proti Panajotisu Papadopulosovi z Řecka, jehož Vála zdolal 7:1.

Jeho vítězné tažení pokračovalo i v semifinále, v němž porazil tureckého zápasníka Ismaela Guzela 5:3 na body. Zastavil ho až poslední soupeř s přezdívkou "Ruská zeď". V supertěžké kategorii je Barojev momentálně největší hvězdou, ve své sbírce má olympijské zlato z Atén 2004 i několik titulů mistra světa. V Aténách na cestě za triumfem porazil i Válu.

"V prvních třech zápasech byl David suverénní, ve finále to bylo neřešitelné. Barojev je jasnou jedničkou, rozhodla především jeho větší hmotnost, je asi o patnáct kilo těžší než David. Byl prostě nad jeho síly," řekl ČTK vedoucí české výpravy v Sofii Petr Kment. "Pro Davida je to ale po těch letech ohromný úspěch a velký příslib směrem k mistrovství světa a povzbuzení i k olympiádě v Pekingu," dodal.

Vála se v supertěžké kategorii na sofijskou žíněnku vydá ještě jednou. V sobotu jej čekají i boje ve volném stylu, jemuž se také věnuje, ačkoli se Češi specializují takřka výhradně na řecko-římský zápas.

Do bojů ve čtvrtek zasáhli i další tři čeští reprezentanti. Jan Hocko ve váze do 55 kg prohrál hned úvodní zápas s Finem Kakim a vypadl v osmifinále, stejně tak Tomáš Sobecký v "šestašedesátce". Sobecký musel začít už v prvním kole, kde zdolal Estonce Presse, ale pak nestačil na pozdějšího bronzového medailistu Turka Ayvazoglua. Vojtěch Kukla v kategorii do 84 kg podlehl hned na úvod Švédovi Petterssonovi.

Výsledky:
Do 55 kg: 1. Bajramov (Ázer.), 2. Kuramagomedov (Rus.), 3. Fris (Srb.) a Ragimov (Ukr.).
Do 66 kg: 1. Gergov (Bul.), 2. Chvošč (Ukr.), 3. Thätner (Něm.) a Ayvazoglu (Tur.).
Do 84 kg: 1. Michin (Rus.), 2. Fischer (Něm.), 3. Minguzzi (It.) a Noumonvi (Fr.).
Do 120 kg: 1. Barojev (Rus.), 2. Vála (ČR), 3. Guzel (Tur.) a Sjöberg (Švéd.).

Reklama

Související témata: