Hlavní obsah

Koukal má znovu do squashe velkou chuť

PRAHA

Přestože se teprve v pátek ráno vrátil z Francie, kde hraje ligovou soutěž, zvládl squashista Jan Koukal o pár hodin později hladce vstup do mistrovství republiky. Třiadvacetiletý domácí suverén tak zahájil na pražském Chodově cestu za očekávaným devátým prvenstvím.

Foto: www.sports.nuigalway.ie

Squash - ilustrační foto.

Článek

Ke squashi se Koukal vrací v plné síle po delší přestávce. "Dal jsem si dlouhou pauzu, prakticky rok a půl jsem nehrál turnaje. Věnoval jsem se studiu a také hledal chuť a motivaci. Oboje jsem už dostatečně získal zpátky," řekl ČTK.

Je jedním z mála českých profesionálů ve squashi. Střídavě působí v ligách doma, v Německu, Francii a Nizozemsku. V tuzemsku nemá dlouhodobě konkurenci, ale kvůli motivaci a dalšímu zlepšování by ji přivítal. "Bylo by super, kdyby tu byl někdo, kdo by se mi hodně přiblížil. Třeba Martin Štěpán, který teď začíná hrát zase turnaje. Na druhou stranu, díky tomu, že jsem jediný, tak mám podmínky, který mám. V zahraničí, kde mají více dobrých hráčů, to mají těžší," připustil Koukal.

V Česku nenašel přemožitele již zhruba pět let. "Myslím, že bude ještě nějaký ten pátek trvat, než mě doma někdo porazí. Párkrát jsem vyhrál třeba jen 3:2, ale bylo to hodně velkou únavou a i tak to bylo vcelku pod kontrolou," řekl Koukal.

Trenérské práci se Koukal věnovat nehodlá

Trénuje obvykle okolo pěti hodin denně. Zda se bude moct jednou squashem naplno živit, si netroufá odhadnout. "Ty odměny na to zatím ještě nejsou, i když se občas někde zvyšují. Záleží hodně na tom, jak se squash uchytí v Americe," uvedl Koukal.

Vydělávat by si mohl i jinak než pouze na odměnách za turnajové úspěchy, ale věnovat se trenérské práci nehodlá. "To mě neláká. Ani potom, co bych skončil s aktivní kariérou. To by mi musel někdo dát opravdu hodně hodně peněz. Ten sport bych si tím totiž hodně znechutil," prohlásil Koukal, který se squashem začal v jedenácti letech.

Doplňkově si občas zahraje futsal v dresu Eco Investment C, neboli třetího mužstva Viktorie Žižkov v I. pražské třídě. "Jsem opatrnější a také kluci na tréninku vědí, že bych nerad přišel k nějakému zranění. Do soubojů tedy moc nechodím," připustil milovník snowboardu a hor. "To je úplně nejlepší relax," dodal.

Reklama