Hlavní obsah

České softbalistky se olympijského snu nevzdávají

Praha

Mohutné přípravy, zapojení moderní vědy i trénink na Floridě. Nic nepomohlo. Český softbalistky účast na letních olympijských hrách v Tokiu 2020 nevybojovaly. V kvalifikaci v nizozemském Utrechtu obsadily čtvrté místo, stejně jako na evropském šampionátu v Ostravě. Z vítězství a z postupu se radují Italky. „Dřely jsme hodně. Je však dobré, že se mladé hráčky zapojily do tohoto programu a v příštích letech mohou vychovávat další softbalistky, které budou mít opět olympijské ambice," prohlásila reprezentantka Ludmila Kučerková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

České softbalistky se na olympiádu v Tokiu nepodívají (ilustrační foto)

Článek

V příštím roce se v Japonsku vrátí softbal do olympijského programu, naopak na těch následujících v Paříži 2024 bude chybět. A tak se softbalistky upínají k Los Angeles 2028, kde jsou pálkovací sporty velmi oblíbené.

„Další nastavení cílů a plánů bude teprve probíhat. Už teď je ale jasné, co bude potřeba. Pro příště platí, že si musíme vybudovat kulturu šampionů, abychom vstoupili do turnaje s tím, že ho chceme vyhrát a věřili tomu. A hlavně dlouhodobě porážet elitní evropské týmy," prohlásil reprezentační trenér Vojtěch Albrecht.

Jednou z klíčových oblastí bude rovněž zlepšení útoku. Češky sice potrápily Itálii, Velkou Británii či Nizozemsko, porazit je však nedokázaly. A přitom mnoho nescházelo – jeden či dva úspěšné odpaly. Vždyť v kvalifikaci softbalistky podlehly Itálii 0:2 a Velké Británii 2:4. „Kdybychom prohrály o bod a daly přitom pět šest bodů, tak se můžeme ptát, zda potřebujeme lepší obranu. Takhle je to asi jasný – potřebujeme lepší útok, hlavně útočit i v těch náročných zápasech," hodnotil trenér.

V pěti kvalifikačních duelech české softbalistky předvedly 29 úspěšných odpalů, první tři nejlepší týmy jich nasázely přes 40. „Ano, trápily jsme se na pálce, neposouvaly jsme běžce domů. My nejsme tým, který nadhazovačky přepálí. My musíme generovat body postupně, což se nám třeba proti Británii povedlo. Bohužel soupeřky dotlačily čtyři," konstatovala Kučerková.

Moderní přístupy se využijí při další kvalifikaci

Přitom realizační tým a asociace provedly maximum při přípravě, která trvala minimálně dva roky. Vlastní silou dovyvinuly software, který na základě statistik analyzoval schopnosti soupeřů. Hráčky cvičily pod dohledem expertů zrak. Na hotelu v Nizozemsku se promítaly nadhozy od nejlepších nadhazovaček.

„Jsem velmi pyšná na to, co jsme předvedli. Co bude dál? Zatím jsem se snažila spíše na to nekoukat. Plně jsem to neuzavřela, stále je to v procesu," prohlásila Veronika Pecková, nejlepší česká nadhazovačka. Přiznala, že v kvalifikaci nepodala nejlepší výkon .

Foto: Česká softbalová asociace

Softbalistka Veronika Pecková měla být hlavním tahounem českého týmu.

„Myslím, že jsem se celkem trápila, ale bojovala jsem s tím. Nezvládli jsme to, co jsme chtěli. Není to však konec světa. Další zápasy budou, je potřeba si najít další motivaci," dodala Pecková. V letošním roce čekají na softbalistky ještě další reprezentační akce, klubové poháry a domácí soutěže. V příštím roce se uskuteční evropský šampionát, který bude zároveň kvalifikací na mistrovství světa

Reklama