Hlavní obsah

Poláčková zvládla aklimatizaci, čeká ji útok na Everest

PRAHA

Česká horolezkyně Klára Poláčková úspěšně pokračuje v dobývaní Mt. Everestu. O víkendu spolu se svým průvodcem Tašim Tenzingem, vnukem legendárního Tenzinga Norkeje, který s Edmundem Hillarym jako první stanul v roce 1953 na nejvyšším bodě planety, završila aklimatizační fázi pod severní stranou a nyní před ní stojí hlavní cíl: výstup na nejvyšší horu světa.

Článek

Poláčková uzavřela aklimatizaci v sobotu třetím výstupem do severního sedla, odkud bude při útoku na vrchol pokračovat po severním hřebeni. „V devět ráno jsem nalehko vyrazila potřetí do sedla, jen já a šerpa Nim. Za necelé tři hodiny jsem byla nahoře, lezlo se krásně," napsala česká horolezkyně ve svém deníku.

Závěr aklimatizace ji potěšil. "Konečně jsem předbíhala skupinky lenochodů, na lanech jich viselo snad šedesát. Holt pěkné počasí. Dolů to šlo ještě líp. V předsunutém základním táboře na mě čekal slavnostní oběd, že jsem úspěšně ukončila aklimatizační fázi. Oslava vyvrcholila chlebovými plackami a boloňskými špagetami, to vše zapíjené ohřátým pivem, abychom nenastydli,“ .

Vítr vyčerpal i neúnavné šerpy 

Víkendový výstup byl odměnou za předešlé dny, kdy oblast Everestu sužoval silný vítr a mráz. Poláčková a její expediční partneři přesto zvládli vynášku až do výšky 7400 metrů. „Vítr komplikoval dýchání, i šerpové vypadali víc znaveně než normálně. Vynášku jsme zdárně zvládli, ale bylo to utrpení,“ líčila česká horolezkyně.

„V pátek jsem si v základním táboře lízala rány. Měla jsem namrzlé tváře, pomalu se mi vracel i cit do prstů. Počasí se ale opět začalo umoudřovat. Venku krásných -13°C, žádný vítr a na obloze ani mráček,“ doplnila.

Devětadvacetiletá horolezkyně aspiruje stát se první Češkou, která zdolá vrchol nejvyšší hory světa. Everest zatím pokořila pouze Čechošvédka Renata Chlumská v roce 1999. Ta ale žije odmalička na severu Evropy, a tak až Poláčková může být první ženou, jež na vrcholu vztyčí českou vlajku. Loni úspěšně zdolala osmitisícovou Čo Oju, kde se potkala se svým nynějším průvodcem Tašim Tenzingem. Na vrcholu Everestu by chtěla stát nejpozději na konci května.

Reklama