Hlavní obsah

Zápasník Vála: Proti Ruské zdi potřebuju víc štěstí

Na mistrovství evropy v Sofii získal český zápasník David Vála historickou stříbrnou medaili v řeckořímském stylu. A to se ještě poprvé v kariéře zúčastnil na stejném šampionátu i turnaje volnostylařů, kde obsadil velmi solidní desáté místo. I proto hodlá v obou stylech pokračovat a pokusit se kvalifikovat na olympiádu do Pekingu.

Článek

Na evropském šampionátu v Sofii jste vstoupil do historie nejen ziskem stříbra v řeckořímském stylu, ale i tím, že jste jako první český zápasník startoval na tomtéž mistrovství i ve volném stylu. Co vás k tomu vedlo?

Nahrál mi stávající systém soutěží, kdy zápasí všechny kategorie v jednom termínu na jednom šampionátu. Od malička se věnuju oběma stylům, i když v každém z nich jsou různé návyky. Řeckořímský zápas má u mě prioritu, ale říkal jsem si, proč nezkusit volný styl? Principy a příprava jsou prakticky stejné, jen je potřeba nacvičit techniku. Už asi dva roky jsem uvažoval, že to zkusím. A teď jsem od svazu dostal svolení.

A mezi evropskými volnostylaři jste skončil desátý, což vůbec není k zahození…

Premiéra dopadla překvapivě uspokojivě. Bylo jenom dobře, že jsem si to vyzkoušel. Účast na Evropě byla jednou z podmínek pro start na letošním mistrovství světa, které bude zároveň kvalifikací o účast na olympiádě. Startem v obou disciplínách jsem si rozšířil pole působnosti a můžu zkusit dál bojovat na dvou frontách.

Vaší prioritou ale zůstává supertěžká kategorie v řeckořímském stylu a v ní jste se konečně poprvé mezi seniory prosadil na stupně vítězů. O zlato vás připravil až ve finále ruský fenomén Barojev…

Ne nadarmo se Barojevovi říká Ruská zeď. Věděl jsem, do čeho jdu. Počtvrté jsme se potkali na velké akci a on znovu vyhrál. Je o třídu lepší než všichni ostatní. Poráží soupeře na technické body, hrozně snadno. Uspět proti němu vyžaduje mít velkou dávku štěstí, zlepšit se ve všech činnostech, zapracovat na síle a technice. Na minulých šampionátech byl pech, že jsem na něj narazil v prvních kolech. Teď to naštěstí bylo až ve finále…

Kromě evropského stříbra jste letos už vyhrál turnaj v Aténách, v Budapešti jste byl třetí na Grand prix. Formu tedy máte, vydrží do zářijového mistrovství světa?

Myslím, že tahle sezóna je moje nejlepší. Mám první velkou medaili, a ta mi do dalších turnajů dodá větší klid, určitě pozitivně zapůsobí na psychiku. A s jídlem roste chuť!

Podle původního plánu mělo světový šampionát uspořádat ázerbájdžánské Baku

Vypadá to, že bude jinde. Jsou zprávy ze Světové zápasnické asociace, že v Baku nebudou schopni akci zorganizovat. V úvahu údajně přichází Moskva nebo Budapešť, což vítám. Je to blíž a organizace bude zřejmě na vyšší úrovni.

Nemilé překvapení vám ale přichystali překvapivě i pořadatelé v Sofii…

S jídlem to bylo špatné. Nosili ho studené, malé porce, nevalná kvalita. Museli jsme se dojídat v blízkých restauracích, kde nás za pár leva hostili královsky. U organizátorů musel zasáhnout vedoucí naší výpravy Petr Kment, aby se situace zlepšila.

Reklama