Hlavní obsah

Doběhly první, ale byly diskvalifikovány. Důvod? Držely se za ruce!

Tokio/Praha

Britské závodnice Jessica Learmonthová a Georgia Taylorová Brownová byly v cíli předolympijského testovacího závodu triatlonistek v Tokiu diskvalifikovány. Cílovou pásku proťaly společně na prvním a druhém místě, držely se ale přitom za ruce, což pravidla nedovolují. Vítězství si tak připsala dvojnásobná mistryně světa Flora Duffyová z Bermud.

Foto: Reuters

Britky Jessica Learmonthová a Georgia Taylorová Brownová byly v cíli tokijského triatlonového závodu diskvalifikovány.

Článek

Tokijský závod, který odstartoval už v půl osmé ráno místního času, provázelo vedro a organizátoři proto zkrátili závěrečný běh z deseti na pět kilometrů. Britské duo se od Duffyové trhlo právě během závěrečného běhu. Do cíle dorazily Learmonthová a Taylorová Brownová společně – ruku v ruce, jako by chtěly dát najevo, že si vítězství zaslouží obě.

Fotofiniš přisoudil prvenství nejprve Learmonthové. Vedení závodu ale následně rozhodlo, že obě Britky porušily jedno z pravidel. Podle triatlonové unie ITU nevyvinuly dostatečné úsilí v boji o prvenství. Následovala tedy diskvalifikace a na první příčku se posunula v cíli třetí Flora Duffyová.

Britská triatlonová asociace nyní bude muset rozhodnout o tom, které závodnice budou reprezentovat zemi na olympijských hrách v Tokiu 2020. Díky diskvalifikaci prvních dvou Britek se na třetí příčku závodu posunula další reprezentantka Spojeného království, Vicky Hollandová. A ta má teď díky umístění také nárok na cestu do Tokia.

„Opravdu nevím, jakým způsobem teď triatlonový svaz rozhodne," řekla v cíli Britka Hollandová. „Holky závodily skvěle a první i druhou příčku si zasloužily, nechtěla bych teď být v kůži toho, kdo bude muset udělat finální rozhodnutí," nechala se slyšet závodnice.

Muži budou závodit v pátek. Čeští reprezentanti v Tokiu nestartují.

Reklama