Hlavní obsah

Krasobruslařský šampion Jagudin plánuje návrat mezi amatéry

MOSKVA

Olympijský vítěz ze Salt Lake City Alexej Jagudin by se prý rád vrátil do amatérského krasobruslení a chtěl by znovu startovat na velkých závodech. O úmyslu sedmadvacetiletého někdejšího čtyřnásobného světového šampiona informoval ruskou agenturu Allsport prezident ruského svazu Valentin Pissejev.

Foto: ČTK

Alexej Jagudin

Článek

V nadcházející sezóně by tak mohla mužské krasobruslení oživit další velká osobnost, s níž by musel soupeřit i vicemistr Evropy Tomáš Verner. Návrat po roční závodní pauze totiž už dříve oznámil velký Jagudinův rival a olympijský šampion z Turína Jevgenij Pljuščenko.

Na rozdíl od něj však by však Jagudin při snaze o návrat narážel na řadu komplikací. Mezi profesionály odešel už v roce 2003 a ztratil amatérský statut, tedy právo závodit na soutěžích pod hlavičkou Mezinárodní bruslařské unie (ISU). K reamaterizaci přitom ISU nesáhla od roku 1994, kdy se řada závodníků vrátila od profesionálů kvůli olympiádě v Lillehammeru.

Jagudin měl navíc problémy s kyčlí, které ho přinutily ukončit amatérskou kariéru. Už dříve se nechal slyšet, že dlouhodobé potíže vyřeší operací.

Reklama