Hlavní obsah

Poláčková je první ryzí Češkou, která vylezla na Mount Everest

PRAHA

Klára Poláčková je první ryzí Češkou, která zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest. Na nejvyšší bod planety vylezla devětadvacetiletá rodačka z Prahy ve středu brzy ráno, krátce po třetí hodině středoevropského letního času.

Článek

Na vrchol Poláčková vystoupila s použitím umělého kyslíku ze severní strany se svým průvodcem Tašim Tenzingem, vnukem legendárního Tenzinga Norkeje, který s Edmundem Hillarym jako první stanul na "střeše světa" v roce 1953.

Poláčková si rozhled z nejvyššího bodu zeměkoule dopřála sotva půl hodiny, spolu s ní a šerpou využily vhodného počasí i další výpravy. "Byli jsme na vrcholu řádově dvacet minut, půl hodinky. Byla hrozná zima, na posledním úseku mi už začaly omrzat prsty. Takže jen udělat pár fotek, rozhlídnout se, udělat, co jde, a zase mazat zpátky, abychom se trošičku rozhýbali," řekla serveru Týden.cz.

Ve stejnou chvíli vystoupilo na vrchol asi třicet lidí. Poláčková si pocit stát nejvýše na planetě po vyčerpávající cestě moc nevychutnala. "Byla jsem nahoře tak hotová, že jsem jenom vnímala ten nádherný výhled. Cesta byla těžká a poměrně i dost technická, což mě zarazilo. Když už jsme věděli, co nás čeká při cestě zpátky, tak jsem se jen křižovala a říkala si 'panebože, ještě musíme dojít alespoň do třetího tábora'," popsala.

V noci měla myšlenky výstup kvůli počasí vzdát, hustě sněžilo a viditelnost byla nulová. V jeden moment jí tekly slzy. Při výstupu neviděli žádnou stopu, čerstvého sněhu napadlo téměř půl metru. "Když jsem cestou zpátky viděla, kudy jsme šli, tak mi nebylo moc dobře. Jeden krok mimo fixní lana a člověk by letěl úplně do háje," řekla Poláčková.

Nezapomenutelným zážitkem bude sprcha

Sestup tibetskou stranou ukončili v druhém táboře ve výšce zhruba 7900 metrů. "Momentálně jsme úplně vyřízení. Pijeme čaj, vaříme vodu a jsme rádi, že žijeme," popsala. Nejvíce se podle vlastních slov těší na sprchu, pivo, slivovici a české jídlo.

Poláčková tak má na svém kontě po loňském výstupu na Čo Oju druhou osmitisícovku. Když obě srovnala, Čo Oju prý byla procházka. Cestou na nejvyšší vrchol světa použili kyslík od druhého tábora. Kdy se vrátí do Čech, zatím neví. "Záleží na tom, kdy dostaneme jaky a auta z čínské strany, abychom se dopravili zpátky do Káthmándú. Potom bych si ráda užila sluníčka a trochu se odmořila. Myslím, že první sprcha v hotelu bude nezapomenutelný zážitek," těšila se.

Na Mount Everest vylezla v roce 1999 také Renata Chlumská, dcera českých emigrantů, která se ale narodila již v Malmö a vlastní švédský pas. O zdolání Everestu se v Himálaji pokouší i pražský primátor Pavel Bém. Vrcholu by chtěl dosáhnout tento čtvrtek, kdy by mělo na Mt. Everestu ještě panovat příznivé počasí.

Poláčková o jeho expedici informace neměla. "Byli jsme na vrcholu hodně brzo, už kolem sedmi hodin ráno místního času, a viděli jsme, že z nepálské strany nějaké expedice postupovaly nahoru. Jestli byl mezi nimi (Bém), to nedokážu odhadnout," řekla.

Reklama

Související témata: