Hlavní obsah

Střelci už mají osm míst pro Peking

Zásluhou vydařeného úvodu letošní sezóny sportovní střelci už vystříleli osm účastnických míst na OH 2008, což je stejný počet jako měli pro Atény, jenže tenkrát v tom byla i dvě místa v běžícím terči, který už v olympijském programu není.

Foto: Archiv

Mistryně světa Kateřina Kůrková se sestrou Alenou (vlevo) a otcem-trenérem Petrem Kůrkou.

Článek

Účast v Pekingu získali pro Česko v pistolových disciplínách Martin Tenk, Lenka Marušková a rychlopalník Martin Podhráský. V puškách Kateřina Kůrková, Pavla Kalná, Lucie Valová, Václav Haman a v brokové disciplíně trap David Kostelecký.

„Na evropském šampionátu v červenci v Granadě bude v některých disciplínách k dispozici až pět míst pro Peking. Ti, kdo už je vystříleli, další získat nemohou, takže se kvóta posouvá níž výsledkovou listinou a já věřím, že Jan Sychra vystřílí účast v brokové disciplíně skeet, šanci má i rychlopalník Martin Strnad, pistolář Karel Borůvka a jeho kolegyně Michaela Musilová,“ vypočítal šéf české střelecké reprezentace Vladislav Šaňák.

„Olympiády se nechceme jen účastnit, ale rádi bychom měli znovu i šance na zisk medailí,“ dodal Šaňák, který za největší trumf české střelby považuje obhájkyni bronzu a úřadující evropskou šampiónku ve vzduchové pušce K. Kůrkovou, která je už šest let v absolutní světové špičce a chce v ní zůstat i po červnové svatbě s olympijským vítězem z USA Mattem Emmonsem.

O další místo usiluje i olympijský vítěz ze Soulu 1988 Miroslav Varga

Další medailistka z aténských OH Lenka Marušková excelovala při letošních závodech SP ziskem kompletní medailové sbírky. Do finále SP se v tomto roce už prostříleli také Haman, Podhráský, Strnad i Sychra, jemuž přes bronzové umístění o vlásek unikla místenka do Pekingu.

Puškové a pistolové disciplíny čeká na přelomu května a června závěrečný závod SP v Mnichově, kam se probojoval i olympijský vítěz v libovolné malorážce ze Soulu 1988 Miroslav Varga a zkusí i v 46 letech potvrdit, že jeho skvělé domácí výsledky nebyly náhodné.

Brokaři mají před sebou závody SP v Lonatu a Mariboru. „Už to směřujeme jako ladění na evropský šampionát v Granadě. Chceme se z něj vrátit s dalšími místy pro Peking a také medailemi především z olympijských disciplín,“ zdůraznil Šaňák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články