Hlavní obsah

Spasil ragby doma v Gruzii, teď velí u nás

Zřejmě poslední šanci zažehnout naději na záchranu mají čeští ragbisté. V sobotu ve 14 h v Říčanech pro ně začíná poslední bitva první poloviny divize A ME. Proti Portugalsku, které ještě nikdy neporazili. A opět s gruzínským trenér Levanem Mgeladzem, který tým vede v dobách těžkých proher, ztrát a hrozícího pádu z elitní skupiny šampionátu.

Článek

„Ale věřím, že to půjde nahoru,“ tvrdí a vítá změny se zaměřením na mládež po příchodu nového šéfa domácí ragbyové unie Pavla Teličky. „Bez nich to nepůjde. Ale i od reprezentace chceme vidět zlepšení a bojovnost,“ říká Telička, bývalý eurokomisař a před tím též ragbista.

I pro utkání s týmem, který si vybojoval účast na letošním mistrovství světa, se musí kouč vyrovnávat se ztrátami. Chybět budou zranění Rapant a nejlepší český ragbista loňského roku Kučera. Nepřijede ani Jágr, jeho Toulon totiž čeká souboj play-off o postup do nejvyšší francouzské soutěže. Ve čtyřech odehraných zápasech ME dosud český tým ani jednou neuspěl. Portugalci doma zdolali Španělsko, ale s Ruskem prohráli 13:21.

Mgeladze doufá v lepší časy. Sám kdysi hrál za bývalý Sovětský svaz, pak byl u vzestupu gruzínské reprezentace, jež se záhy dopracovala k účasti na vrcholných akcích. „A to jsme kdysi začínali vlastně ve válečném stavu, ani teď nejsou vztahy optimální, Gruzie kolem sebe nemá zemi, s kterou by mohla hrát,“ připomíná trvající napětí mezi Gruzií a Ruskem.

„Hodně gruzínských hráčů před lety odjelo hrát do Francie a povedlo se to promítnout i do národního týmu. Pro hráče je čest hrát za svou zemi. Půjde to i v Česku, vždyť odtud je ke všemu blíž,“ soudí uznávaný odborník, který kromě reprezentace velí také Spartě. I ruštinu kvůli jeho přítomnosti hráči ochotně oprášili . Ač tu nemá rodinu, angažmá si pochvaluje. „Už třeba jen kvůli krásnému městu, jako je Praha. A v komunikaci taky problém není, zkouším to i česky, s gruzínštinou bych tu nepochodil,“ dodává.

Reklama