Hlavní obsah

Dračice z flag fotbalu budou v Izraeli útočit na evropskou medaili

Rychlé kombinace, nahrávky, akce, ale žádné ostré souboje. To je bezkontaktní verze amerického fotbalu. A právě ve flag fotbalu vyrazí české reprezentantky již ve středu na mistrovství Evropy do Izraele. Cílem je získat medaile! „Nemůžeme si dávat nízké cíle, máme kvalitní tým. Zaútočíme na nejvyšší příčky," prohlásil hlavní trenér Martin Šindler. Češky ve skupině prověří domácí Izrael, Francie, Rusko a Dánsko, se kterým se střetne na turnaji jako první.

Foto: ČAAF

České reprezentantky ve flag fotbalu budou usilovat o zisk medaile.

Článek

Jak eliminovat soupeřku? Stačí ji strhnout menší vlajku, kterou má přichycenou na pasu. A jestli při tom také jdou dolů sportovní kalhoty? „Stane se to třeba při tréninku, ale během hry ne. Flag fotbal je přátelský a férový sport," doplnil trenér Šindler.

Češky v roce 2017 sahaly po bronzové medaili na mistrovství Evropy ve Španělsku. Loni se domácí výběr představil vůbec poprvé na mistrovství světa, které se konalo v Panamě. Z tohoto turnaje si český tým odvezl 9. místo.

„Ještě nikdy jsme nezískaly medaili, ale letos by to mohlo vyjít. Máme základ týmu, který trénuje už čtyři roky," prohlásila Lenka Vavrisová, opora obrany. „Flag fotbal je hodně atletický sport, dost se tam běhá. Zároveň je velmi klíčová takticky, podobně jako v kontaktním americkém fotbalu."

Právě Vavrisová je oporou českého týmu, v roce 2013 zakládala tým Brno Amazons. V loňském roce získaly třetí titul domácích mistryň. „Americký fotbal je skvělý sport pro ženy. Ten předzápasový adrenalin je unikátní. Vybijete se tam a vypnete," dodala Vavrisová, která se specializuje na obranu.

Ve flag fotbalu hraje pět hráček proti pěti. Tento bezkontaktní sport vznikl jako přístupnější verze pro děti nebo hráčky začínající s americkým fotbalem, které nechtějí schytat rány. V současné době se z něho stal plnohodnotný sport. „Ve flagu se více míč hází, než aby se s ním běhalo. Je to tam více o šikovnosti," dodala Vavrisová.

Na letošním mistrovství Evropy se představí celkem jedenáct týmů, do Izraele odcestuje celkem dvanáct českých hráček. Šampionát odstartuje ve čtvrtek a skončí 2. září.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články