Hlavní obsah

Rakouský olympijský výbor dostal od MOV pokutu milión dolarů

LAUSANNE

Rakouský olympijský výbor dostal od Mezinárodního olympijského výboru rekordní pokutu milión dolarů v souvislosti s dopingovým skandálem na loňských zimních hrách v Turíně. MOV, jenž ve čtvrtek o trestu informoval v tiskovém prohlášení, strhne tuto částku z grantů a příspěvků, které měli Rakušané dostat.

Článek

Představitelé mezinárodního olympijského hnutí zároveň dali rakouskému výboru rok na to, aby prošetřil, jakou roli v aféře hrál právě on sám, trenéři, lékaři a funkcionáři. Do 30. června 2008 musejí Rakušané odevzdat zprávu, jež by měla zároveň demonstrovat "interní organizační změny, které byly provedeny".

První z nich už přišla, když ve čtvrtek funkci viceprezidenta národního olympijského výboru dočasně opustil šéf rakouského lyžařského svazu Peter Schröcksnadel. Postu se vzdal do chvíle, než celou záležitost vyšetří sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Prezident Rakouského olympijského výboru Leo Wallner ve čtvrtečním prohlášení obvinil právě lyžařský svaz z "vážného selhání" a prakticky jej pohnal k odpovědnosti za celou kauzu. To se projevilo také tím, že hodlá od lyžařů požadovat náhradu škody za pokutu MOV. Lyžařský svaz už se odmítl na pokutě jakkoliv podílet, dokud nebude definitivně ukončeno vyšetřování.

Teoretická hrozba se nenaplnila 

Rakouský olympijský výbor si sice oddechl, že se nenaplnila teoretická hrozba vyloučení všech jeho sportovců z příštích olympijských her, i tak ale může být za aféru vedle finančního postihu potrestán ještě nepřímo. Image rakouského olympijského hnutí totiž dostala trhlinu, která může stát Salcburk očekávané vítězství při volbě pořadatelského města zimních her 2014. Dalšími kandidáty, o nichž se bude 4. července rozhodovat, jsou Soči a Pchjongčchang.

Turínský skandál začal po razii italské policie, která v domech rakouských biatlonistů a běžců objevila několik předmětů sloužících k nedovolenému zvyšování výkonnosti. Podle MOV měli závodníci postavenou malou laboratoř, vybavenou od injekcí po aparáty na krevní testy.

Sportovci se podrobili dopingové zkoušce, ale desítka vzorků přinesla negativní výsledky, přesto v dubnu šest z nich dostalo od MOV doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Čtveřice Johannes Eder, Jürgen Pinter, Martin Tauber a Roland Diethart se proti trestu odvolala k mezinárodní arbitráži CAS, s verdiktem se smířili pouze biatlonisté Wolfgang Perner a Wolfgang Rottmann, kteří už ukončili kariéru.

Reklama

Související témata: