Hlavní obsah

Váňovi začne další žokejská sezóna

PRAHA

Poprvé od druhého místa v loňské Velké pardubické vyrazí Josef Váňa do dostihu. A tak jako při svém předešlém startu bude i v sobotu odpoledne na východočeském závodišti v sedle Juventuse, s nímž minule skončil druhý. Teď s ním bude usilovat o účast i ve 117. ročníku vrcholného domácího dostihu, který bude v Pardubicích na programu 14. října.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

V první kvalifikaci se potká i se synem. "Ale chci s ním hlavně jet i Velkou," hlásí matador už delší dobu svůj hlavní cíl v závěru žokejské kariéry, v níž kráčí vstříc 22. startu ve Velké. Coby trenér pro potomka na sobotu ze svých svěřenců  vybral hnědáka Mr Landa.

Sám přes svých čtyřiapadesát a endoprotézu stále nemá dost atmosféry lítých bítev v sedle.  "Nemůže bez toho být," je jasné Miroslavu Petráňovi z Dostihového spolku, který pořádá pardubická klání.

První kvalifikace přivádí na start i další úspěšné dvoijce z loňska. Minule čtvrtý Icare Du Renom opět nastoupí v sedle s Liškou a Klip s Myškou.

Na startu budou i všichni další z pěti nejlepších loňských žokejů Velké. Bartoš, který vedl vítězného Decent Fellowa, bude v sedle Atona, Havelka nastoupí s Honorem.

Zatím čtyři 'cizinci' 

K účasti ve 117. Velké pardubické České pojišťovny opět stačí absolvovat jednu z ze čtyř kvalifikací bez pádu a vybočení. Přihlášeno je zatím, 41 koní, včetně dvojnásobného vítěze Maskula a také Decent Fellowa. Ten po loňském triumfu o start ve Velké podle pravidel bojovat nermusí, Váňa tak už má ze své trenérské stáje jednoho jistého aktéra hlavního překážkového dostihu sezóny.

Loni v něm nakonec nebyl ani jeden kůň zahraničního majitele. Letos jsou zatím přihlášeni čtyři a platí pro ně kvalifikační podmínka v podobě úspěšného startu ve steeplechase dlouhé nejméně 4800 m. "Zkusíme nalákat ještě další cizince do dalších termínů přihlášek," plánuje Petráň.

Reklama