Hlavní obsah

Capalini vyhrál závod SP moderních pětibojařů v Polsku

Další velký úspěch ve své bohaté kariéře si připsal český moderní pětibojař Libor Capalini vítězstvím v pátém závodu Světového poháru v Polsku. Čtyřiatřicetiletý bronzový medailista z olympiády v Aténách se nejlépe vyrovnal s netradičními podmínkami soutěže, která vinou bouře vyvrcholila v neděli až krátce před půlnocí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Capalini, bronzový medailista z OH v Aténách.

Článek

Capalini porazil na pomocné hodnocení Američana Dennise Bowshera, jenž nasbíral rovněž 5548 bodů, třetí skončil se ztrátou 20 bodů Brit Nick Woodbridge.

Páté pokračování elitního seriálu poznamenaly obrovské horko a silná bouře, která poničila jezdecký areál. Pořadatelé proto narychlo přesunuli předposlední disciplínu parkur do haly a pětibojaři mezitím absolvovali obvykle závěrečný běh. "Byla tu ohromná vichřice, jízda skončila až ve 22:44," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Svým výkonem ho potěšil nejzkušenější český moderní pětibojař Capalini, který při svém letošním druhém startu dokázal vylepšit šestou příčku ze závodu SP v anglickém Millfieldu. Zároveň překonal i dosavadní nejlepší umístění českého závodníka z této sezony, druhou pozici Michala Michalíka z Káhiry.

Přestože v Polsku chyběli někteří závodníci ze špičky, Capalini si výsledku cenil. "Když budu počítat i finále SP, tak je to čtvrtý závod ve SP, který jsem vyhrál, takže tento úspěch stavím hodně vysoko," řekl v dnešním telefonickém rozhovoru s ČTK Capalini.

Šerm se povedl

"Až na jízdu a trochu střelbu jsem se svým výkonem spokojený. Povedl se mi šerm," pochvaloval si český pětibojař, jemuž k prvnímu místu nakonec pomohlo i štěstí. "Oba jsme měli stejně bodů a v tom případě rozhoduje, kdo vyhrál nějakou disciplínu. Bowsher hodně dlouho vedl v parkuru, nakonec mi pomohl Polák, který také zajel čistě a navíc rychleji," prohlásil Capalini. "Pak rozhodovalo, kdo se umístil výš v jednotlivých disciplínách," objasnil, proč se stejným bodovým součtem zvítězil.

Nedělní závod měl zpočátku klasický průběh, ale po třetí disciplíně si se závodníky začalo pohrávat počasí. "Po plavání se zatáhlo a bylo jasné, že přijde něco většího. První jezdec ještě zvládnul parkur v dešti, ale pak se přihnal takový vichr, že z dvanácti překážek vydržely akorát dvě," popsal Capalini.

Jury tak přesunula jízdu na koni do haly. "To pro mě nebyl až takový problém, protože na některých jiných pětibojích se normálně jezdí uvnitř. Spíš byl hodně neobvyklý ten pozdní čas. V minulosti jsem už běžel za světla lamp, ale tady začal parkur až v půl deváté," řekl Capalini, který se letos představil ve SP teprve podruhé.

Kandidát na evropskou medaili

"Chtěl jsem si kvůli pozdnímu konci loňské sezóny více odpočinout. Měl jsem to takhle naplánované," uvedl. Šestá příčka v Millfieldu a prvenství v Polsku ho opět řadí ke kandidátům na cenný kov na nadcházejícím evropském šampionátu. "Po těchto výsledcích nemůžu ani mít jiné ambice než okolo medailí," dodal Capalini.

Při neúčasti Michala Sedleckého a Michalíka využil v Polsku své šance talentovaný mladík Ondřej Polívka, jenž závod dokončil na osmnácté příčce. Zbývajícím dvěma Čechům se tolik nedařilo: Martin Dvořák obsadil 31. místo, Jan Jakubíček skončil o čtyři pozice za ním.

Výsledky:
1. Capalini (ČR) 5548 bodů (střelba: 1084 - šerm: 952 - plavání: 1364 - parkur: 1100 - běh: 1048), 2. Bowsher (USA) 5548, 3. Woodbridge 5528, ...18. Polívka 5396 (1168 - 760 - 1296 - 1084 - 1088), 31. Dvořák 5056 (964 - 688 - 1216 - 1136 - 1052), 35. Jakubíček 4808 (všichni ČR) (1144 - 568 - 1216 - 928 - 952).

Reklama