Hlavní obsah

Poslední let šampiona Šonky! Znovu pro titul?

Čiba

Nostalgie přijde, a pořádná. Letecký seriál Red Bull Air Race víkendovým závodem v Čibě skončí. Úřadující mistr světa Martin Šonka však zatím nemá na žádné dojetí čas. Je lídrem celkového pořadí a potřetí v řadě poletí v závěrečném závodě sezony o titul. Předloni ho posledním letem ztratil, loni získal. V Japonsku má naději na titul mistra světa hned pět pilotů. „Na sentiment bude dost času po závodě,“ ujišťuje Šonka, že na obhajobu je nachystán.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka dobře ví: O titulu rozhodne hlava!

Článek
Fotogalerie

Red Bull vystavil populární letecké sérii červenou. Letošní program byl z osmi závodů seškrtán na čtyři. Proto je ve hře o primát ještě kvinteto pilotů.

V sobotu se letí kvalifikace, v neděli pak samotný závod. Šonka vede šampionát o čtyři body před Australanem Hallem, třetí je s odstupem deseti bodů Japonec Muroja. Šanci získat titul stále mají i čtvrtý Angličan Murphy a pátý Američan Goulian.

Martin Šonka, jaká bude jeho budoucnost po konci seriálu Red Bull Air Race?Video: Sport.cz

Sotva se Martin Šonka vrátil z mistrovství světa v akrobacii, kde získal bronz v disciplíně freestyle, už seděl v letadle do Japonska. Odhodlání bojovat o titul u něj převyšuje nostalgii z předčasného konce Air Race.

„Jednoznačně! Je jasné, že až budeme naposledy tlačit letadlo do hangáru, pocity nostalgie přijdou. Samozřejmě bude hodně záležet na výsledku, podle něj bude nálada v týmu vypadat," líčí šampion.

Rozdíly v pořadí nejsou velké

Šonka celkové pořadí šampionátu vede, jenže rozdíly při bodovém systému šampionátu, kdy za vítězství v kvalifikaci jsou tři body a za výhru v závodě dvacet pět, nejsou velké.

Martin Šonka obsadil v druhém dílu leteckého seriálu Air Race v Kazani třetí místoVideo: sntv

„Všechno je otevřené, už jsme si tím v minulosti prošli s hořkou i sladkou tečkou. Zkušenosti nám teď mohou pomoci. Faktorů, které budou rozhodovat, je hodně. Klíč je jednoznačně v hlavě, nicméně velkou roli může hrát třeba i počasí a okamžité podmínky v trati, které se pro každého pilota a jeho let mohou měnit. Musíme se skvěle připravit na různé scénáře a soustředit se pouze na sebe. Cokoli jiného je jen ztráta energie a zbytečné rozptylování," plánuje obhájce.

Stihl i první den dcerky ve škole

Šonka se v létě nezastavil. Po předposledním závodu Air Race na Balatonu ho čekala tvrdá příprava na světový šampionát v akrobacii, a následně pak samotné velmi náročné čtrnáctidenní klání v Mekce létání ve Francii, kde vybojoval ve velké konkurenci bronz v nejvyšší kategorii unlimited v disciplíně freestyle.

Během následujících 48 hodin od ukončení soutěže ho pak čekal přelet akrobatickým speciálem domů do Česka, zmeškat nechtěl první den dcerky ve škole a pak už rychle na letadlo směr Japonsko.

„Trochu hektické, ale všechno jsem zvládl a teď už se mohu soustředit jen na závod tady v Japonsku. Tým přiletěl už s předstihem, aby připravil letadlo, takže vše je, jak má. V klidu se tak můžeme soustředit na přípravu," hlásí Šonka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články