Hlavní obsah

Olympiádě v Praze má pomoci také veřejné mínění

PRAHA

Výzkum veřejného mínění, který si nechala vypracovat společnost Praha olympijská, má být odrazovým můstkem pro vyplnění takřka stostránkového dotazníku. Ten musí být odevzdán Mezinárodnímu olympijskému výboru nejpozději do 14. ledna 2008. Z výzkumu vyplývá, že osmdesát osm procent respondentů o záměru uspořádat Olympijské hry v Praze ví, ale většina obyvatel hry zatím nepodporuje.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016 nebo 2020.

Článek

Výzkum se opírá o dva tisíce respondentů, z nichž 22 % by bylo ochotno podílet se na uspořádání olympiády jako dobrovolníci, což je přibližně půl miliónu lidí. Hlavním krédem olympijských příprav zůstává transparentnost financování. „Chceme občanům ukázat jasná čísla, seznámit je s realitou,“ řekl na středeční tiskové konferenci ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera.

„Budeme usilovat o výjimečnou koncepci, ze které bude jasně zřetelné, proč chceme olympiádu uspořádat,“ objasnil Petera první z osmi bodů uchazečského dotazníku. „Dalším bodem je podpora politiků, ale ta by měla být podle mého názoru samozřejmostí,“ pokračoval Petera. Třetí bod bude klíčový, protože se týká financování celého projektu. Organizátoři chtějí na konci roku aktualizovat ekonomickou analýzu olympiády. Podle té stávající by měl být zisk 25 miliard korun, ale studie pochází již z roku 2004.

Dalšími bodem jsou olympijská sportoviště. Kde se bude konkrétně sportovat by ale podle Petery mělo být jasné už před vypracováním ekonomické analýzy. Financování výstavby či rekonstrukcí sportovišť s tím totiž bezprostředně souvisí. Pátý bod dotazníku Peterovi vrásky nedělá. Jedná se totiž o ubytovací kapacitu Prahy a okolí, a ta je díky rozvinutému turistickému ruchu podle Petery již nyní na dostatečné úrovni.

Posledními třemi položkami dotazníku budou dopravní koncepce, bezpečnost a další výzkum veřejného mínění, který bude společně s ekonomickou analýzou aktualizován rovněž na konci roku. Aktualizovaný výzkum by měl obsahovat i dotaz, zda-li si občané myslí, že Praha má dostatečné zkušenosti z pořádáním mamutích sportovních akcí. Tady byl ale Petera poprvé skeptický. Česká republika zatím pořádala pouze MS v hokeji a chystá se na MS v klasickém lyžování v Liberci.

Reklama