Hlavní obsah

Genetická analýza by měla přispět k odhalování dopingu sportovců

Nová metoda založená na genetické analýze by měla pomoci k lepšímu odhalování užívání nedovolených podpůrných prostředků ve sportu. Na výzkum Yannise Pitsiladise, profesora sportovních věd a genetiky na univerzitě v Brighonu, spoléhá i Světová antidopingová agentura (WADA). Její zástupci britskému listu Telegraph Sport řekli, že výzkum je těsně před dokončením.

Foto: Sport.cz

Nová metoda založená na genetické analýze by měla pomoci k lepšímu odhalování užívání nedovolených podpůrných prostředků ve sport (ilustrační foto)

Článek

Genetické sekvenování by mělo být v budoucnu používáno k odhalování všech forem dopingu, ale Australan řeckého původu Pitsiladis se při svém výzkumu zaměřuje hlavně na krevní doping. Zjistil, že se v případě užívání zakázané látky EPO nebo krevní transfuze "zapíná" několik stovek ze zhruba 21.000 genů, které každý člověk má. Tyto změny jsou odhalitelné minimálně týdny a možná i měsíce po dopingovém prohřešku.

V genech se projeví i drobné změny, které nejsou odhalitelné ani takzvanými biologickými pasy sledujícími různé krevní hodnoty. Podvádějící sportovci se je mohou snažit ošidit ředěním krve velkým množstvím vody nebo infuzí solného roztoku či užíváním zakázaných prostředků v malých dávkách.

Průlom v antidopingovém testování?

Pitsiladis, který je také členem zdravotní a vědecké komise Mezinárodního olympijského výboru, na svém výzkumu pracuje tři roky. WADA věří v jeho úspěch. "Profesor Pitsiladis je ve finální fázi svého projektu s velkou nadějí, že pokud budoucí výsledky potvrdí dosavadní zjištění, může jeho průlomový výzkum vést k novému přístupu v antidopingovém testování," uvedl ředitel WADA pro vědu Olivier Rabin.

WADA je přesvědčena, že odhalí jen zlomek dopingových hříšníků. Pozitivním výsledkem končí jedno až dvě procenta dopingových testů. Nedávno byla zveřejněna studie, podle které 18 procent vytrvalostních sportovců užívalo krevní doping při atletických MS 2011 a 2013. "Biologické pasy zlepšily odhalování krevního dopingu, ale pořád prohráváme bitvu o čistý sport. Současný systém je částečně zastaralý," řekl Pitsiladis.

Největší nevýhodou genetické analýzy jsou vysoké náklady. Vyžaduje přístrojové vybavení až za čtyři miliony liber (asi 116 milionů korun). Pro potřeby výzkumu čínská společnost Pitsiladisovi nedávno pronajala přístroj pro genetické sekvenování a získal zhruba 750.000 liber (asi 21,75 milionu korun) od WADA, MOV a sponzorů.

Reklama