Hlavní obsah

Jaroš ani napočtvrté na K2 nevyleze, zranil si prst

Ani napočtvrté Radek Jaroš na obávanou osmitisícovku K2 nevyleze. Český horolezec se totiž v základním táboře zranil a v nejbližších dnech odcestuje domů. Jeho jediný kolega z minivýpravy Zdeněk Hrubý v nejvyšším pohoří světa zůstane a bude zřejmě pokračovat ve snaze zdolat druhou nejvyšší horu světa (8611 metrů) a následně i další osmitisícovku Nanga Parbat. Informují o tom Lidové noviny.

Foto: www.radekjaros.cz

Radek Jaroš

Článek

U hory K2 je v těchto dnech také expedice dalšího Čecha Leopolda Sulovského. "Obvaz prosáklej krví, polštář slzama. To druhý bolí víc," napsal na své internetové stránky Jaroš, jemuž zabránila v dokončení expedice nezvyklá nehoda.

Při budování základního tábora přenášel velký kamen, který mu po uklouznutí na ledu upadl na ruku. Rozdrtil mu prsteníček pravé ruky, který mu ošetřil a sešil lékař přítomné americké výpravy. "Prst nevypadá dobře a kdyby se do něho dostala infekce, tak by šly věci asi dost rychle," řekl Jaroš deníku. "Tady musíte být ve stěně v maximální formě a zcela zdráv," prohlásil horolezec.

Jaroš už pokoušel štěstí na nejtěžší hoře světa počtvrté. Ze tří dosavadních útoků na K2 byl nejvýše v roce 2001 ve výšce 8000 metrů nad mořem, ale počasí ho tehdy přinutilo cestu na vrchol vzdát. S Hrubým chtěli letos opět lézt česenovým pilířem. Jaroš se chtěl po K2 vydat také na další dva osmitisícové vrcholy Gašerbrum I a Gašerbrum II. I tento záměr vinou zranění padl.

Reklama