Hlavní obsah

Capaliniho zlobí nehet, bere antibiotika

PRAHA

Za normálních okolností by si jel Libor Capalini na mistrovství Evropy do Rigy pro medaili. Nejlepší český moderní pětibojař je ale pod antibiotiky, která dobere až den před čtvrtečním startem kvalifikace. „Netuším, jak se s tím tělo vyrovná,“ obává se bronzový medailista z aténské olympiády.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Capalini - archivní foto

Článek

Za vším je problém s prsteníčkem pravé ruky. Co nejdřív vypadalo jako běžná lapálie, nabralo nečekaně dramatickou podobu. Capalinimu se minulý týden zanítil nehet, ale i tak se 34letý závodník prodral k vítězství v závodě Světového poháru v polském Drzónkowě. Pak vše nabralo nepříjemný obrat. „Doktoři měli podezření na zánět lymfatických uzlin, možná i otravu krve, Libor okamžitě dostal antibiotika,“ lituje reprezentační kouč Jakub Kučera, že eso české výpravy neví, na čem je. „Antibiotika jsem nebral snad deset let, vážně netuším, jak organismus bude reagovat. Je to škoda, protože jsem se pět měsíců připravoval bez jakýchkoliv obtíží a pak mě odrovná nehet,“ vzdychá Capalini, který od srpna 2005 na vrcholné akci neskončil hůř než šestý. V Lotyšsku ale nedovede své šance odhadovat. „Každá série jednou končí, i když to nechci přivolávat. Vsadil bych ovšem spíš na Litevce nebo Maďary,“ ošívá se Capalini, na jehož vítězství v evropském šampionátu Fortuna vypsala obří kurs 20. „To bych tedy určitě nedával,“ pousměje se hořce.

Prsteníček v hypermanganovém roztoku

Prst má ovázaný, při střelbě nebo šermu ho to ale prý nelimituje. „Doma si namáčím prsteníček do hypermanganového roztoku, voda funguje dobře. Jen si říkám, jestli mi to nepohorší plavání v bazénu, kde jsou různé přidané látky,“ straší Capaliniho. Že by start na ME vynechal, prý však nepřicházelo v úvahu. „Nemám co ztratit. Letenka už je taky zaplacená...“ Navíc právě v Rize se může pokusit získat účastnické místo pro olympiádu v Pekingu. Jistotu získá prvních osm ve výsledkové listině.

Česká pětibojařská jednička přitom už po olympiádě v Aténách zvažovala konec kariéry. Výsledky ale byly proti. „Ten minulý rok byl natolik dobrý a vyrovnaný, že už to do Pekingu nějak doklepu, i kdybych se nakonec nekvalifikoval,“ tvrdí první muž současných světových tabulek.

Reklama