Hlavní obsah

Na OH v Londýně 2012 by se mohlo soutěžit ve skateboardingu

LONDÝN

Na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 by se mohl objevit jako řádný člen programu skateboarding. Závodníci na "prkýnkách" by pro potřeby olympijského hnutí spadali formálně pod Mezinárodní cyklistickou unii (UCI), která se nyní bude snažit o přijetí skateboardingu do programu londýnských her.

Foto: Internet

Bude se na OH v Londýně 2012 soutěžit ve skateboardingu?

Článek

Mezinárodní olympijský výbor má o zařazení skateboardingu zájem, neboť se snaží modernizovat program her a přitáhnout mladé lidi. Skateboarding by tak mohl následovat svou zimní obdobu snowboarding či cyklistický bikros, v němž se bude poprvé závodit za rok v Pekingu. "MOV chce program zatraktivnit pro mladé," potvrdila v pátek jeho mluvčí Emmanuelle Moreauová.

Prvním krokem k možnému rozšíření rodiny olympijských sportů o skateboarding musí být jeho formální zastřešení ze strany UCI, protože MOV neuznává mezinárodní skateboardingovou federaci. Moreauová uvedla, že představitelé olympijského výboru a cyklistické unie o tom už tento týden jednali.

"Uděláme maximum, abychom dostali skateboarding na hry v roce 2012," řekl listu London Evening Standard sportovní ředitel UCI Olivier Quejuiner. Podle něj by "prkýnkáři" měli využívat velodrom v Olympijském parku. "Máme jasnou strategii, na velodromu by to mohlo být nádherné. Potřebujeme pouze zelenou od Mezinárodního olympijského výboru. Technicky, logisticky a z finančního hlediska to není žádný problém," dodal představitel cyklistické unie.

Na olympijských hrách v Londýně se bude za pět let závodit v 26 sportech. Nové sporty už sice nemají na přidání do programu šanci, může však být rozšířen počet disciplín, což by byl právě případ skateboardingu. Na X-Games, "olympiádě" extrémních sportů, soutěží skateboardisté v disciplínách vert, street a big air.

Reklama