Hlavní obsah

Invaze boxerů z Východu srazila americké těžké váhy do kolen

PRAHA

Široký úsměv na tváři promotéra Dona Kinga se proměnil v kyselý škleb. Když poslední americký šampión v těžké váze Shannon Briggs odfuněl v Atlantic City zchváceně z ringu, ocitla se nejprestižnější kategorie profesionálního boxu v područí borců z postsovětských zemí. Čtyři nejprestižnější asociace se klaní pěstem z Východu.

Článek

IBF opěvuje Ukrajince Vladimira Klička, pás WBA patří Uzbeku Ruslanu Čagajevovi, titul WBC má v moci Rus Oleg Maskajev, WBO opanoval jeho krajan Sultan Ibragimov. „Američané se té ruské boxerské invazi zkrátka neubránili. Před deseti lety přitom ve Spojených státech strašně chtěli bělocha, který bude v těžké váze něco znamenat. A teď nevědí, co si počít,“ říká bývalý reprezentant a kouč Rostislav Osička. Ve světovém žebříčku je mezi první sedmičkou v absolutní váze šest boxerů ze států bývalého SSSR.

V roce 1997 bylo všechno jinak. Pásy IBF a WBA patřily americké legendě Evanderu Holyfieldovi, ve WBC kraloval Angličan s jamajskými předky Lennox Lewis, WBO mělo šampióna v Nigerijci s britským pasem Herbiem Hideovi. „Teď ale není mezi černošskými boxery tolik individualit. Doba Aliho, Foremana nebo Fraziera nenávratně minula,“ povzdychne si Osička.

Američtí šampióni nebyli nikdy svatoušky. Potetovaný Mike Tyson ukousl soupeři kus ucha, rval se na ulici, seděl za znásilnění. Pořád ale vábili pozornost. S boxery z bývalých zemí Sovětského svazu ovšem tolik „legrace“ není. Bratři Kličkové se chlubí vysokoškolskými diplomy, Nikolaj Valujev chodí se synem na ryby, ani Ibragimov nedemoluje bary. „Američané jsou hodně zmlsaní penězi, kdežto Rusové jsou zvyklí na tréninkový dril a makají i jako profíci. Nemají potřebu se moc předvádět,“ tvrdí Osička.

Holyfield chce změnit situaci

Navíc amatérský ring jim pořád produkuje dostatek talentů. Třeba 27letého olympijského vítěze z Atén Alexandra Povětkina, který mezi profesionály už knokautoval deset soupeřů. „Když ten boxer mezi amatéry něco dokáže, tak mu nikdo nedělá problémy kvůli odchodu k profíkům. Oni totiž mají další dva tři minimálně stejně dobré borce. Na mistrovství Ruska je větší konkurence než na mistrovství Evropy,“ vykládá reprezentační šéftrenér Svatopluk Žáček o boxerech, kteří v amatérech kralují společně s Kubánci.

„Jenže ty drží Fidel doma pěkně pod pokličkou. Jinak by se takovým bombarďákům, jako byli Stevenson nebo Savón v Americe, taky dávno klaněli,“ je přesvědčen Osička a těší se, co mezi profíky předvede trojice emigrantů z „ostrova svobody“ a zároveň mistrů světa Gamboa, Barthelemy, Solís.

Zatím je těžké odhadovat, jak dlouho budou pásy velkých organizací okupovat těžké váhy z Východu. K návratu do ringu už ale jejich dominance vyprovokovala i 44letého Holyfielda. „Rusové nejsou nepřekonatelně silní boxeři, ale většinou mají mistrovskou techniku pilovanou léta v amatérech,“ připomíná Osička, jemuž mezi současnými šampióny nejvíc imponuje Vladimir Kličko. „Kdyby byl v profiringu jen jeden šampión, byl by to zřejmě Kličko,“ myslí si i trenér a komentátor stanice Sport 1 Marek Šimák. „Boxer podle mého gusta je ale spíš Vladimir Virchis, momentálně světová sedmička.“ Což je pro změnu také Ukrajinec...

Mají šanci?
Evander Holyfield, 44 let, USA
Pokud legendární bijec 30. června v El Pasu porazí Loua Savareseho, mohl by boxovat se Sultanem Ibragimovem o pás WBO.
Lamon Brewster, 33 let, USA
7. července v Kolíně nad Rýnem vyzve Vladimira Klička v duelu o pás IBF, v dubnu 2004 už nad Ukrajincem vyhrál technickým k. o.
Samuel Peter, 26 let, Nigérie
Mnohokrát odkládaný duel o titul WBA s Olegem Maskajevem by se měl uskutečnit koncem září. Vítěz se má utkat s exšampiónem Vitalijem Kličkem, jenž ohlásil návrat mezi provazy.

Reklama