Hlavní obsah

ČR - Izrael 7:4Baseballisté dál drží šanci na olympiádu

Boloňa
Aktualizováno

Baseballisté si v evropsko-africké olympijské kvalifikaci v Itálii připsali druhou výhru a stále drží naději na účast na hrách v Tokiu 2020. Češi dnes v Boloni přehráli díky šestibodové páté směně a výbornému nadhozu Marka Minaříka dosud neporažené Izraelce 7:4. V neděli potřebují v závěrečném utkání porazit Španěly a doufat i v zaváhání soupeřů.

Foto: Jan Beneš

Martin Schneider během utkání se Španělskem.

Článek

Přímo do Tokia se z evropsko-africké zóny dostane jen vítěz, druhý tým bude hrát o olympiádu příští rok v závěrečné kvalifikaci na Tchaj-wanu.

"Je to skvělý pocit. Je to obrovsky důležitá výhra. Zůstali jsem pořád v našem snu dostat se na olympiádu," řekl vnější polař Matěj Hejma.

Pokud Češi v neděli porazí Španělsko, Izrael prohraje nečekaně s výběrem JAR, který ještě v turnaji nevyhrál, a Itálie zdolá Nizozemsko, budou mít Češi, Italové, Nizozemci a Izrael tři výhry a dvě porážky. V tu chvíli rozhodne o pořadí počítání získaných a obdržených bodů v poměru s odehranými směnami.

Pokud Izrael ale zvítězí nad JAR, postoupí nečekaně na olympiádu a Itálie, nebo Nizozemsko si zahrají dodatečnou kvalifikaci na Tchaj-wanu. Do hry může teoreticky zasáhnout i Španělsko, pokud vyhraje nad českými reprezentanty.

Soupeř má tři zkušené borce

Češi odehráli proti Izraelcům, kteří v turnaji zdolali Nizozemce i Italy a mají v sestavě tři hráče se zkušenostmi z MLB, výborný zápas. Skóre otevřel Hejma homerunem, ale soupeř získal dva body díky nechytatelnému odpalu Valencii ve čtvrté směně.

Zápas baseballisté rozhodli v páté směně. Odpalovali jeden míč za druhým, chytač Červenka zaznamenal tříbodový homerun a celkem přibylo na české konto šest bodů. "Věděli jsme, že budeme mít pálkařsky pár šancí, a využili jsme všechny," řekl Hejma.

V dohrávce páté směny znamenala chyba třetího polaře Červinky snížení na 3:7, v šesté udělal soupeř po odpalech dalších bod. Jinak ale nadhazovač Marek Minařík odvedl za více než šest směn výbornou práci. "On byl klíč k výhře," konstatoval Hejma. "Je to úžasný pocit. Čím je silnější tým, tím si víc věřím. A věřím svým schopnostem, což se dneska potvrdilo," řekl hráč Tempa Minařík. Od konce sedmé směny ho nahradil Martin Schneider a Izraelce udržel bez bodu.

Nedělní program se vzhledem k očekávanému dešti změnil. Češi budou hrát v Parmě se Španělskem už od 16:00. Izrael nastoupí proti JAR ve 12:00 na stejném místě a Nizozemsko se střetne s Itálií v Boloni od 12:00.

Olympijská kvalifikace v baseballu v Parmě a Boloni:
ČR - Izrael 7:4,
Nizozemsko - JAR 7:1,
Španělsko - Itálie 4:3.
Tabulka:
1.Izrael43175,0
3.Nizozemsko43175,0
3.ČR42250,0
4.Itálie42250,0
5.Španělsko42250,0
6.JAR4040

Reklama