Hlavní obsah

Čeští hokejbalisté budou hrát po výhře nad Slováky na MS o zlato

Čeští hokejbalisté porazili v semifinálovém utkání na mistrovství světa v německém Ratingenu Slovensko 4:1 a budou hrát v sobotu od 19:30 o zlato. Svěřenci trenéra Josefa Kadaněho sice prohrávali po dvou třetinách 0:1, ale v závěrečné části výsledek otočili. O druhém finalistovi rozhodne duel mezi obhájci titulu z Kanady a Itálií, který začal ve 21:00.

Článek

Český tým mohl dostat v úvodu do vedení Novák, potom se však museli reprezentanti bránit ve dvou oslabeních. Při tom druhém měli šance opět Novák a také Kormunda. Nerozhodný stav na přelomu úvodního a druhého dějství nezměnila ani početní výhodu českého výběru. Potom se vyznamenal při dvou šancích Slovenska gólman Šulan, jehož protějšek Petrík po možnostech Hubače a Nováka také nekapituloval.

Slováci potom sice nevyužili další přesilovku, ale krátce po jejím skončení v 25. minutě otevřel skóre Simon. Obrat předvedli čeští hráči v závěrečné části. V 35. minutě vyrovnal Chmel a za čtyři minuty tentýž hráče po Novákově asistenci vstřelil i vítěznou branku. Češi byli nadále aktivní a při power play soupeře definitivně rozhodl Novák. Skóre ještě uzavřel rovněž do prázdné branky Kormunda.

Celý zápas si věřili

"Zápasy se Slovenskem jsou vždycky drama. Začátek se nám podařil, ale ve druhé třetině jsme dostali nešťastný gól. Slováci začali ve třetí třetině bránit náskok a to se jim vymstilo," řekl ČTK zkušený útočník Pavel Kormunda. Čeští hokejbalisté mají na šampionátu hodně sebevědomí. "Celý zápas jsme věřili, že budeme hrát o zlato," podotkla osmatřicetiletá opora Letohradu.

V sobotu se budou snažit hráči o titul. Už nyní napravili páté místo z minulého šampionátu v Pittsburghu, které bylo v roce 2005 nejhorším v historii. Nyní se pokusí zaútočit na v pořadí sedmém šampionátu na druhé zlato, prvně se radovali v roce 1998 doma v Litoměřicích. Kormunda byl tehdy v týmu také. "Je dobře, že jsme s Kanadou, která podle mě postoupí přes Itálii, už hráli ve skupině. Výsledek 2:6 zkresluje, my si věříme a snad jim porážku vrátíme," uvedl Kormunda.

Semifinále:
Česká republika - Slovensko 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 35. Chmel (Štěpánek), 39. Chmel (Novák), 44. Novák, 44. Kormunda (Kejř) - 25. Simon (Lajčiak, Polák). Rozhodčí: Mintz (Kan.), Friedli (Švýc.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 600.
O 5. místo:
Portugalsko - Švýcarsko 5:0.
O 7. místo:
Indie - Velká Británie 8:5.

Reklama