Hlavní obsah

Amatérský box se bude bodovat jako skoky na lyžích

V amatérském boxu se změní systém bodování rozhodčích tak, aby byl přehlednější a výsledky zápasů se nedaly snadno zmanipulovat. Mezinárodní asociace AIBA se tak rozhodla vyhovět především dlouholetým požadavkům Mezinárodního olympijského výboru, jehož zástupcům se dosavadní hodnocení v amatérském ringu nelíbilo kvůli nečitelnosti.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační fotografie

Článek

V současnosti rozhodčí mačkají knoflík při hodnoceném úderu, a pokud se tři z pěti shodnou, úspěšný boxer boduje. Tento způsob by měl nahradit nový systém, při kterém sudí hodnotí nezávisle a nevyšší i nejnižší známka se škrtají.

"Dlouho se o tom debatovalo, ale když to funguje ve skocích na lyžích, proč by nemohlo v boxu?" řekl šéf reformní komise AIBA Gerhard Heiberg agentuře AP. "Chceme co největší otevřenost a transparentnost," dodal.

Nový systém už prochází testováním. Jeho zavedení musejí schválit zástupci 195 národních federací na kongresu během říjnového mistrovství světa v Chicagu. Pokud se tak stane, mohl by být použit příští rok na olympiádě v Pekingu.

Reklama