Hlavní obsah

Vědci prý dokážou usvědčit sportovce z užívání růstových hormonů

SYDNEY

Australští vědci přišli na nový způsob jak usvědčit sportovce z nedovoleného užití růstového hormonu. Práci by měly Světové antidopingové agentuře (WADA) usnadnit krevní testy, s kterými přišli vědci z výzkumného institutu v Sydney.

Článek

"Naše testy jsou mnohem citlivější na růstový hormon než všechny předchozí," řekl doktor Ken Ho, který vedl výzkum. "Navíc jsme zjistili, že růstový hormon sám o sobě nepomáhá k lepším výkonům ani k nárůstu svalového hmoty. Aby měl požadovaný účinek, musí se zkombinovat s testosteronem," dodal.

Do této chvíle bylo velmi těžké usvědčit sportovce z nedovoleného užívání růstového hormonu. Lidské tělo si ho totiž samo vytváří, takže bylo při testech obtížné odlišit jej od syntetického. Po užití se navíc v těle velmi rychle ztrácí, prakticky během několika minut. Nový test ale dokáže najít proteiny, které růstové hormony vytváří.

"Výhodou je, že zatímco hladina hormonu se může u jednotlivých lidí lišit, hodnoty těchto proteinů jsou u všech stejné. Takže při jejich změření zjistíme, zda sportovec dopoval nebo ne," prohlásil šéf vědecké komise WADA Olivier Rabin.

Reklama

Související témata: