Hlavní obsah

O vítězství v Českém derby budou usilovat tři němečtí koně

PRAHA

Tři němečtí zástupci a dvanáct špičkových českých koní se sejdou v neděli na startu 87. Českého derby, které je nejdůležitější zkouškou tříletých závodních koní. Vedle zápisu do historie čeká ty nejlepší i tučná odměna, protože se poběží o tři miliony korun. Pořadatelé nedělní dostih prezentovali na dnešní tiskové konferenci.

Článek

Druhá nejvyšší dotace v rovinovém dostihu ve střední Evropě přiláká i tři velmi dobré německé koně. Jejich majitelé dokonce neváhali přihlásit svěřence až v pozdějším termínu, přestože to pro ně znamenalo dvojnásobné startovné. Všechny však předchází výborná pověst: Esparanto nedávno vyhrál ve Francii, Perdono v Itálii a Magnificent dokonce ještě na jaře nebyl poražen.

Jenže ještě větším favoritem je podle bookmakerů nejdražší v Česku chovaný kůň Blue Coral; majitele stál sedm milionů korun a aktuální kurz na jeho výhru je 3,5:1. O jeho ambicích svědčí, že je v tréninku překážkového šampiona Josefa Váni, který v minulosti už prokázal, že umí připravit dokonale i koně na rovinové dostihy. Před pěti roky jím trénovaný Poderoso dokonce závod vyhrál. Při chuchelské Velké jarní ceně se Blue Coral sice neumístil, ale v Rakousku a Německu se předvedl v dobrém světle.

Do Prahy dorazí tradičně také velká jezdecká esa. V derby se představí irský žokej Paul Eddery, jeho britský kolega Gary Hind, ozdobou může být start devatenáctiletého mladíka Umberta Rispoliho, který přes své mládí odjel už přes dva tisíce dostihů a nasbíral 280 vítězství.

Velké ambice má také podle bookmakerů šestý favorit Lord Silvano, jehož výhodou je, že poběží na domácí dráze a v sedle bude mít žokeje Jiřího Chaloupku. "Účast německých koní je pro nás sice velkou konkurencí, ale naděje mají i ostatní koně. Já určitě půjdu po startu do čela a pak se uvidí," tvrdil dnes Chaloupka, který prožívá výbornou sezonu.

V neděli by Prahu neměla sužovat vedra, která panovala v posledních dnech. I proto pořadatelé věří, že se jim podaří ještě více změkčit dráhu a také přilákat na tribuny rekordní počet diváků, které v posledních týdnech teplo spíše od dostihů odrazovalo. "Předpokládám, že přijde více lidí než před rokem, kdy bylo pět tisíc diváků," prohlásil šéf závodiště Petr Drahoš.

Pokud by přece jen vydržely extrémně vysoké teploty, budou trpět nejen diváci, ale i koně. "Už ale umí v takových podmínkách běžně se připravit na závod. Jen musí být v chládku, ale ani tekutiny před závodem už nedostávají," vysvětlil Chaloupka.

Pořadatelé lákají i na další zajímavé dostihy, které se během neděle ve Velké Chuchli pojedou. Ve Zlatém poháru určeném pro čtyřleté a starší koně o 400 tisíc korun se předvede i Darsalam. Vítěz Českého derby z roku 2004 se vrací po delším zranění.

Vstupné na derby je 200 korun, v jeho ceně je započítán i program na celý den a dvacetikorunový kupon, k dispozici bude turfmanům 37 sázkových pokladen.

Reklama