Hlavní obsah

Jásali ruský trenér i kazašský režisér

PRAHA

Kavkazská škola slavila úspěch. Ruský trenér Arslangirej Šavujev, rodák z kraje bouří a válek, přichystal vítěze Derby. Už třetího a zase pro stejného majitele. Ardak Amirkulov, pro změnu král kazašského filmu, si triumf svého ryzáka Medea s irským žokejem Paulem Edderym přiletěl vychutnat přímo do Chuchle, když si odskočil z natáčení filmu o Čingischánovi.

Článek

Ale samotný vítěz – ryzák Medeo – žádnou dalekou cestu na pražské závodiště vážit nemusel. Stáj Turan s Šavujevem už léta využívá zázemí mosteckého hipodromu. A odtamtud vyrážel i k předešlým startům v Česku. „A každý z nich přinášel jeho zlepšení,“ připomínal už před Derby Šavujev.

S "profesorem" v sedle k vítězství

A před dostihem to hlásil i Edderymu. „Slova se potvrdila, šlo jen o to, najít skulinu kudy dopředu,“ liboval si pro ČT protřelý žokej z ostrovů, chlapík s prořídlým porostem hlavy a vizáží profesora. Závodil i v takových destinacích jako je Dubaj, Hongkong, Indie či Mauritius. Jako hvězda. Mistrovsky proplul v cílové rovině až na špici i včera v Chuchli.

Z bojácného koně postupně za Monsunovým odkazem

Přitom vítězný ryzák loni v dostizích začínal rozpačitě, ač je potomkem Monsuna, který zářil ve velkých západoevropských dostizích. Jako dvouletý Medeo končil v propadlišti. Byl mimořádně bojácným koněm, který se lekal snad i vlastního stínu.

Šavujev si s tím nelámal hlavu. A po zimě jeho svěřenec letěl nahoru. A to tryskem. Zářil nejprve v dostizích čtvrté či třetí kategorie. Druhý byl ve Velké červnové ceně, zkoušce na Derby, které včera suverénně ovládl. „Monsunova síla se ukázala,“ vysekl poklonu Josef Váňa, česká jezdecká i trenérská ikona.

Průběhem dostihu se Šavujev nezneklidňoval. „Věděl jsem, že má obrovské rezervy, říkal jsem jezdci, ať se zprvu drží v poli, splnil to do puntíku,“ pravil potěšeně. Dojetí netajil jeho zeť Konstantin Kobzarev, jezdec, který Medea sedlá v tréninku: „Chce se mi brečet,“ přiznal.

Nový Darsalam?

Přes trvalý vzestup brzdil Šavujev v úvahách, zda má nového Darsalama, nebo snad ještě kvalitnějšího koně, s nímž by zase mohl dobývat západní Evropu. „To se uvidí až za rok,“ pravil tajuplně.

Právě Darsalam ho poněkud zarmoutil v průběhu včerejšího odpoledne. „Ale Medeo nám vše vynahradil,“ oddechl si.

Reklama