Hlavní obsah

Baseballistům začíná pestré reprezentační období

Vše pro úspěch na mistrovství Evropy hodlají udělat čeští baseballoví reprezentanti, kteří letos zažívají velmi rušný rok. Před zářijovým kontinentálním šampionátem, na kterém budou mít šanci vybojovat si přímý postup na olympiádu, je čeká v srpnu předolympijský turnaj v Pekingu, od úterka startují na tradičním Pražském baseballovém týdnu. Do něj vstoupili už večer zápasem se Slovenskem.

Článek

"Rádi bychom byli do třetího místa a hráli i o titul," řekl dnes na tiskové konferenci k ambicím českého týmu na každoročním turnaji prezident baseballového svazu Petr Ditrich. Češi budou v Praze patřit k favoritům i podle Jana Bagina, prezidenta turnaje. "Troufám si tvrdit, že se to dá rozdělit na pět favoritů a tři slabší týmy," řekl Bagin a k favoritům vedle české reprezentace přiřadil i výběr australských provincií, silný americký univerzitní tým Hope College, švédskou reprezentaci a výběr pražských týmů. "Turnaj se stabilizoval, krom kvalitního baseballu sem zahraniční týmy lákají i krásy Prahy," dodal Bagin.

Český tým se při Pražském baseballovém týdnu bude muset vypořádat s řadou komplikací. "Řada hráčů bude na zápasy jezdit přímo z práce, a tak musíme mít připravenou i náhradu," řekl trenér národního týmu Arnošt Nesňal, který proto povolal hned třicítku hráčů. Zkušenější a v zaměstnání vázané hráče v případě potřeby zastoupí mladíci. "Hoši sice mají profesionální přístup, ale co do podmínek jsou stále jen amatéry," vysvětlil Nesňal.

Na ME budou i hráči ze zámoří

Dovolené si totiž hráči šetří na větší akce. Od začátku července bude v Pekingu probíhat řada předolympijských turnajů, které mají prověřit připravenost sportovišť a organizace, baseball přijde na řadu mezi 13. a 18. srpnem. "I když si hráči musejí sami na cestu přispět, ohlas byl obrovský. Nakonec jsem musel hráče vybírat," řekl Nesňal.

Vrchol sezóny přijde až v září. Na ME ve španělském Villadecans se Češi poperou o lepší umístění než dosavadní pátá místa. Vítěz turnaje si zajistí účast na olympijských hrách, ve hře budou i čtyři místa na MS.

"Budeme mít k dispozici i řadu hráčů ze zámoří, mohli by nám přinést spoustu zkušeností," řekl Nesňal. V poslední době si totiž skauti zámořských týmů vyhlédli hned několik českých hráčů a nabídli jim profesionální smlouvy. V zámoří proto působí hned trojice Čechů: nadhazovač Jakub Toufar a spojka Jakub Hajtmar jsou pod smlouvou v týmu MLB Minnesota Twins, kontrakt s Cincinnati Reds potom podepsal zadák Petr Čech. I ti by měli být pro ME k dispozici.

Reklama