Hlavní obsah

Capalini vyhrál závod SP moderních pětibojařů v Římě

Moderní pětibojař Libor Capalini zvítězil v závodu Světového poháru v Římě a po triumfu v Polsku si připsal druhé prvenství v letošní sezóně. Bronzový medailista z olympiády v Aténách získal 5564 bodů a o 16 bodů porazil druhého Andrejuse Zadněprovskise z Litvy. Jeden z největších úspěchů českých barev v historii podtrhl třetím místem David Svoboda, Češi navíc ovládli i hodnocení družstev.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Capalini, bronzový medailista z OH v Aténách

Článek

Capalini se na nedávném mistrovství Evropy v Lotyšsku potýkal s následky nepříjemného zranění nehtového lůžka, ovšem na jednom z nejkvalitněji obsazených závodů letošního ročníku Světového poháru zazářil.

V kvalifikaci, v níž byli moderní pětibojaři rozděleni do tří skupin, obsadil sice deváté místo, ale svoji formu dokonale prodal v hlavním závodě. Stejně jako před měsícem v polském Drzonkówě se mohl radovat z dalšího velkého triumfu ve své bohaté kariéře.

"Dnešního vítězství si cením víc než toho v Polsku, protože v závodě byla o trochu silnější konkurence," řekl v rozhovoru s ČTK Capalini, který prý po zranění před dvěma lety nečekal, že se udrží mezi světovou elitou. "I po problémech s nohou se mi podařilo letos stabilizovat výkonnost, což mě těší," pokračoval čtyřiatřicetiletý pětibojař.

Prst asi bude muset přeléčit

Základ k vítězství položil v parkuru. Na rozdíl od ME, kde se mu jízda na koni nepovedla, tentokrát vyhrál a vytvořil si dobrou pozici před závěrečným během. "Vybíhal jsem ze třetího místa, přede mnou už byli David Svoboda a Meljach. Absolvoval jsem třetí závod v jednom bloku, už mi pomalu docházely síly, ale na běhu jsem musel zabrat," prohlásil Capalini.

Během posledních dnů se mu opět vrátilo nepříjemné zranění nehtu, prst mu znovu trochu otekl. "Během závodu mě to nelimitovalo, měl jsem to jen zalepené. Uvidíme, co to udělá v dalších dnech, ale asi to bude potřeba přeléčit," uvedl Capalini, který si po doběhu vychutnal českou hymnu. "Vyšlo nám to i v týmech, takže jsme si mohli poslechnout tu písničku dvakrát. To bylo moc příjemné," doplnil.

Sedlecký s Michalíkem měli těžší koně

V nesmírně vyrovnaném klání se dočkal životního úspěchu Svoboda. Mladý pětibojař, který na evropském šampionátu splnil kvalifikační kritéria pro olympijskou účast, finišoval třetí, pouhé čtyři body za Litevcem Zadněprovskisem. Po dvou disciplínách přitom útočili na nejlepší desítku i Michal Sedlecký a Michal Michalík.

"Sedlecký chvilku vedl šerm, jenže si s Michalíkem vylosovali trochu těžšího koně," uvedl pro ČTK reprezentační trenér Jakub Kučera. "Leccos už naznačoval postup všech čtyř do finále v téhle konkurenci. Dva závodníky jsme měli na stupních vítězů jen jednou, v roce 2002. Určitě dnešní výsledek řadím k největším úspěchům českého moderního pětiboje za poslední dobu," řekl kouč.

Velmi ho potěšilo, že Češi tentokrát zvládli jízdu na koni. "Čekali jsme, zda se s námi nepotáhne ta nit z evropského šampionátu. Byli tu ale typově úplně jiní koně. Libor parkur vyhrál a i David Svoboda ho zvládl také skvěle. Shodil jen jednu překážku," pochvaloval si Kučera.

Svoboda je možný nástupce Capaliniho

Právě ve dvaadvacetiletém Svobodovi vidí možného nástupce Capaliniho. "Letos je poprvé mezi seniory. Z pěti velkých závodů byl čtyřikrát v první pětce před jízdou. V ní ještě není tak jistý, ale ohromně se zlepšil v běhu," uvedl na Svobodovu adresu Kučera.

Zároveň ho těšilo, že čeští pětibojaři uspěli na tak silně obsazeném podniku. "Byl to poslední závod SP před jeho finále. Kromě Rusa Mojsejeva a Balogha z Maďarska přijela kompletní špička. Soutěžilo se i o hodně bodů do světového žebříčku pro olympijskou kvalifikaci," dodal Kučera s tím, že do finále SP se probojovala kompletní čtveřice Čechů. Protože ale smějí startovat jen tři závodníci z jedné země, zůstane doma nejspíš Svoboda, který už splnil kritéria pro OH.

Program v Římě zakončí ve středu finále žen s Lucií Grolichovou.

Výsledky:
1. Capalini (ČR) 5564 bodů, 2. Zadněprovskis (Lit.) 5548, 3. Svoboda (ČR) 5544, 4. Meljach (Běl.) 5540, 5. Walther (Něm.) 5488, ...22. Sedlecký 5180, 23. Michalík (oba ČR) 5168.
Družstva:
1. ČR, 2. Maďarsko, 3. Itálie.

Reklama