Hlavní obsah

Lezec Ondra má po třech světových titulech i evropské zlato

Edinburgh

Adam Ondra se stal poprvé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. Favorizovaný český reprezentant vyhrál v Edinburghu před Španělem Albertem Ginésem Lópezem a navázal na triumf na světovém šampionátu, který v srpnu ovládl už potřetí v kariéře. Z mistrovství Evropy měl Ondra dosud tři stříbrné medaile.

Foto: Lukáš Bíba

Adam Ondra na archivním snímku.

Článek

Ondra zvítězil po dominantním výkonu ve finále, v němž vylezl suverénně nejdál. Týden po triumfu na Světovém poháru v Kranji si připsal další úspěch. Na finálové cestě se Ondra dostal o sedm bodovaných kroků dál než druhý Ginés López, třetí Švýcar Sascha Lehmann byl o jedenáct kroků horší než šestadvacetiletý brněnský rodák.

Ondra byl nejlepší už v semifinále a ve finále nastupoval jako poslední. Jeho soupeři tak mohli sledovat, jak překonává jejich výkony. V závěru své cesty už mohl burcovat diváky a pak se svým tradičním rozzářeným úsměvem usedl na pomyslný trůn ve skotských barvách.

V závěru sezony ho čeká ještě jeden důležitý start. V listopadu bude v Toulouse bojovat o účast na olympijských hrách v kombinaci, která mu na mistrovství světa v japonském Hačiodži nevyšla a postup do Tokia si nevybojoval.

Další čeští lezci vypadli v semifinále. Martin Stráník skončil jedenáctý a Štěpán Volf obsadil 24. místo.

Evropskou šampionkou v lezení na obtížnost se stala Slovinka Lučka Rakovecová.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení v Edinburghu:
Obtížnost:
Muži:
1. Ondra (ČR)
2. Ginés López (Šp.)
3. Lehmann (Švýc.)
...
11. Stráník
24. Volf (oba ČR)
Ženy:
1. Rakovecová (Slovin.)
2. Rogoraová (It.)
3. Douadyová (Fr.)
...
31. Smetanová
35. Novotná
a Scheuerová (všechny ČR)

Reklama

Související témata: