Hlavní obsah

Ochrnutý Gehm se vrátí do Čech

Hrdina Velké pardubické Peter Gehm se vrátí na scénu, kde kdysi zářil. Poprvé po pádu a ochrnutí v roce 2004 zamíří na východ Čech. Při sobotním mítinku bude bývalý německý žokej hostem dostihových organizátorů. „Přijedu, těším se, cítím se dobře,“ slyšel od Gehma v minulých dnech Miroslav Petráň z pořádajícího Dostihového spolku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vítěz 114. ročníku Velké pardubické Peter Gehm.

Článek

Je to obrat! Gehma úraz u něj doma, v Německu, srazil na dno. V pětatřiceti ochrnul na dolní část těla. Dokonce se pokusil o sebevraždu. „Návrat pro něj může být citlivou záležitostí, ale tenhle týden jsem s ním mluvil dvakrát a slíbil, že přijede. Chceme mu ukázat, že se tu na něj nezapomnělo,“ řekl Petráň.

Už jednou byla Gehmova návštěva domluvena: před Velkou pardubickou v roce 2005. Rozmyslel si to. Setkání s Registanou, na níž dvakrát vyhrál, by pro něj bylo v tu dobu asi příliš silným zážitkem. Klisna mezitím odešla do chovu, v Německu čeká hříbě. Teď se Gehm může potkat s Maskulem, dalším koněm, jehož vedl k jednomu ze čtyř triumfů ve Velké. „I to mu může přijít líto, ale snad to zvládne,“ podotkl Petráň.

Gehma čeká i setkání se známými tvářemi. „Mám pro něj dárek, obrázek Registany. Malovaný. Album jeho dostihových fotografií, které jsem mu slíbil, připravím do příště,“ uvedl Čestmír Olehla, trenér úspěšné klisny. „Mohl by se ukázat i na Velkou pardubickou. Psychicky to snad unese, s osudem je prý smířený,“ dodal Olehla.

Reklama