Hlavní obsah

Triatlonistu Ospalého už nerozptyluje škola ani dům

PRAHA

Těžce nese, že tři roky nepřivezl z vrcholného podniku žádnou medaili. Triatlonista Filip Ospalý ale doufá, že letošní výtečné výsledky ze Světového poháru zopakuje i v sobotu na ME v Kodani.

Foto: archiv

Filip Ospalý na archivním snímku

Článek

„Adeptů na přední umístění je hodně, ale já bych byl strašně rád, kdyby mi to konečně zase cinklo. Věřím, že po letech méně úrodných přijdou sezóny, v nichž se budu radovat z medailí. Třeba i příští rok na olympiádě v Pekingu,“ touží 31letý Ospalý, kdysi kontinentální šampión z Karlových Varů, po dalších úspěších.

„Jsem pro triatlon nyní v ideálním věku,“ je přesvědčen Ospalý. „Měl bych teď zúročit zkušenosti, které jsem za roky závodění nasbíral.“ Úvod letošní sezóny se mu vydařil nad očekávání. Po druhém místě v závodě Světového poháru v Lisabonu slavil v Madridu triumf. Jen nedávný souboj v americkém Des Moines o 700 000 dolarů se mu nepovedl, do cíle doběhl sedmadvacátý. „To mě mrzí, byla tam k mání obrovská dotace. Těžko si vysvětlit náhlý pokles formy. Roli sehrála nedostatečná aklimatizace.“

Nevydařený závod už Ospalý pustil z hlavy. „Snažím se hledět do budoucna,“ tvrdí. Do Kodaně se těší. „Na kole se pojede převážně po rovině, trať nemá být příliš technicky náročná. Asi rozhodne běh, což by mi mohlo vyhovovat. Stejně jako očekávaná teplota kolem dvaceti stupňů,“ počítá s tím, že při plavecké části na sebe navlékne neopren. Medaile by pro něj byla náplastí za nezdary od zisku titulu na ME. „Většinou v tom hrála roli nějaká specifická příčina. Třeba před třemi roky nezvykle časný termín šampionátu už v dubnu, loni mě zase rozhodila stavba rodinného domku. Natrénováno jsem sice měl, ale šidil jsem regeneraci a to se nevyplatilo.“

Ospalý tvrdí, že letos se nachází v nebývalé psychické pohodě. „Mám dokončenou vysokou školu i dostavěný barák. Nic už mě nerozptyluje. Mohu se soustředit výhradně na triatlon,“ naznačuje, od čeho se odvíjí jeho medailový optimismus. „Věřím si, byť favoritů je mnohem víc, než když jsem začínal. Čekám, že v cílové rovince si to rozdá o medaile zhruba pět lidí. Nesmím mezi nimi chybět,“ dodal odhodlaně.

Reklama